Nezařazené

Skvělé 4. místo v extralize dorostu

Od 13. do 15. dubna hrálo dorostenecké družstvo ve Vlachovicích finále extraligy dorostu. Tým si do finálové části odnesl jednu výhru a dvě porážky a byl průběžně na šestém místě. To byl také předsézonní cíl, který se nejenom podařilo splnit, ale také překonat. Družstvo hrálo ve složení Jakub Szotkowski, Jakub Langner, Viktor Gažík, Patrik Melzer, Marek Týn a Sandra Valenčíková

Od 13. do 15. dubna hrálo dorostenecké družstvo ve Vlachovicích finále extraligy dorostu. Tým si do finálové části odnesl jednu výhru a dvě porážky a byl průběžně na šestém místě. To byl také předsézonní cíl, který se nejenom podařilo splnit, ale také překonat. Družstvo hrálo ve složení Jakub Szotkowski, Jakub Langner, Viktor Gažík, Patrik Melzer, Marek Týn a Sandra Valenčíková

4. kolo Tj Slovan Havířov – TRW Autoelektronika Vlašim
Hned v úvodním kole finále nám los přisoudil velice silný tým (ono v extralize těch slabých týmů příliš není), přesto se tým semkl a dokázal tento těžký zápas vyhrát nejtěsnějším rozdílem 3,5:2,5. Toto vítězství bylo nesmírně důležité nejenom kvůli bodovému zisku, ale také kvůli psychické pohodě, která v týmu po vítězství nastala.

5. kolo 2222 ŠK Polabiny – Tj Slovan Havířov

Jestli jsme ve 4. kole hráli se silným soupeřem, tak v pátém jsme hráli pravděpodobně ještě se silnějším. Polabiny ovládli základní část skupiny západ a měli spolu s Brnem a BŠŠ bojovat o titul, což se nakonec potvrdilo. Naši hráči se ale vůbec nebáli a nechybělo mnoho, aby favorita zaskočili úplně. I tak je výsledná remíza 3:3 dobrým výsledkem.

6. kolo Tj Slovan Havířov – Sokol Údlice
Toto utkání jsem prožíval od první do poslední minuty. Prohru Sandry dokázali postupně smazat Viktor, Patrik i Marek a náš tým se dostal do slibného vedení 3:1. Oba Jakubové stáli velmi slušně a v lepších pozicích zkusili nabídnout remízu, která by zajišťovala vítězství družstva. Soupeři odmítli a po hrubce Jakuba Szotkowského snížili na 3:2. V tento moment se na Jakubovi Langnerovi začala projevovat nervozita. Cítil jsem, že slušně rozehraný zápas bychom mohli ztratit a to by byla velká škoda. V tom však Jakub nalézá na šachovnici věčný šach a připisuje na náš účet další veledůležité vítězství, které nám zajišťuje na 90 % bramborovou medaili.

7. kolo TJ Jiskra Hořice – Tj Slovan Havířov
Situace před sedmým kolem byla z našeho pohledu jasná. Bramborová medaile je naše v případě jakéhokoliv bodového zisku, v případě porážky musíme doufat, že Vlašim neporazí BŠŠ (nestalo se BŠŠ vyhrála 5,5:0,5). Ráno jsem si řekl, že je potřeba tým nějak nakopnout a při pohledu na tabulku jsem si spočítal, že existuje ještě teoretická šance na 3. místo. Potřebovali jsme vyhrát, potřebovali jsme, aby Brno porazilo Polabiny a zároveň jsme potřebovali získat v posledním kole +3,5 bodů na skóre oproti Polabinám. To znamenelo např. v případě, že Polabiny prohrají 4:2 my musíme vyhrát 5,5:0,5: Úkol ne jednoduchý, ale přece jenom bohyně Caissa je někdy nevyspitatelná. Tým tak nastoupil k utkání s tím, že chce vyhrát co nejvíce a zaútočit na 3. místo. Je potřeba podotknout, že náš zápas s Hořicemi neměl předem jasného favorita.
Dokázali jsme však Hořice neskutečně zatlačit hned od úvodu. Po výhrách Jakuba Langnera, Viktora Gažíka získala Sandra kvalitu a Patrik Melzer čistého pěšce. Pak bohužel Sandra nezvládla složitou střední hru, ve které měl soupeř za kvalitu silnou iniciativu ve volných pěšcích, na druhou stranu, ale připsal bod Patrik a my vedli 3:1. Marek Týn se snažil najít kompenzaci za pěšce, což se mu ale příliš nepovedlo a Jakub Szotkowski přehlédl ztrátu figury a byla otázka času, kdy prohraje. Stav zápasu byl tedy 3:2 a dohrával Marek. Markovi se povedlo získat za pěšce kompenzaci a soupeř v chyboval v časovce a my zvítězili 4:2.

Nejlepší individuální výsledek ve finále podal náš host Viktor Gažík 4/4, následovali ho Patrik Melzer se 3,5 body a Marek Týn se třemi.

Je třeba dodat, že extraligovým vítězem se stal i přes prohru v posledním kole tým Lokomotivy Brno před Beskydskou šachovou školou a ŠK Polabiny, první tři týmy nastřádali shodně 16 bodů. Našich 13 bodů stačilo na samostatné 4. místo (loni stačilo 13 bodů Vlašimi na stříbro!), za což se určitě nemusíme stydět.

webové stránky pořadatele: chess-svetla.cz/index.php
fotogalerie: picasaweb.google.com/115085634347738786411/FinaleELD2012
výsledky: db.chess.cz/soutez.php

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události