Nezařazené

Mise splněna! Slovan stále druholigový

Poslední kolo 2. ligy F mělo na programu několik velmi zajímavých zápasů. Nás konkrétně zajímalo nejvíce utkání našeho áčka s áčkem Baníku Havířova. Povedlo se nám na toto existenční utkání dát dohromady základní osmičku a to i přestože Láďa Langner ještě v sobotu hrál extraligový zápas v Praze.

Poslední kolo 2. ligy F mělo na programu několik velmi zajímavých zápasů. Nás konkrétně zajímalo nejvíce utkání našeho áčka s áčkem Baníku Havířova. Povedlo se nám na toto existenční utkání dát dohromady základní osmičku a to i přestože Láďa Langner ještě v sobotu hrál extraligový zápas v Praze. Díky ochotě několika lidí a hlavně šachového oddílu TŽ Třinec však Láďa mohl na nedělní utkání nastoupit za nás a právě tento fakt dost možná rozhodl celé utkání.

Někteří hráči Baníku se hodně divili, když viděli naší první desku a celkově se nám tento moment překvapení podařil na jedničku. Nyní už zpět k zápasu, který v 10:00 odstartoval nominovaný rozhodčí Ing. Špiřík. Na šachovnicích se mělo jednat o velmi vyrovnaný zápas, což se od prvních minut potvrzovalo. Hosté získali výhodu na druhé šachovnici, kde Petr Kičmer velmi elegantně vytvořil na dámském křídle volného pěšce a zle zatápěl Pavlu Zabystrzanovi. Pavel však ukázal výbornou znalost koncovek a věžovku v pohodě udržel. Sedět na jeho místě někdo jiný, měl bych o výsledek zápasu větší strach. Remízou skončila i partie na páté šachovnici, pan Pacl získal ve střední hře pěšce navíc, ale Pavel Podlesný se začal bránit přechodem do koncovky nestejných střelců. V kritické pozici se náš hráč rozhodl věže vyměnit a spokojit se s remízou, šance na výhru při zanechání věží však byly velmi velké, jak prokázala následná analýza Rudy Kaminského.

Stav zápasu se tak ustálil na 1:1 a první kritický moment přišel v partii na šesté šachovnici. Petr Bulava totiž nevyužil všechny možnosti své pozice a nakonec musel sklonit krále před Alešem Kubeczkou, který si tak na závěr sezóny načasoval formu perfektně. O malou chvíli později přehlédl na sedmé desce David Bražina dvoutahový mat a my tak z velmi složité pozice získali další bod zásluhou Jakuba Langnera. Vedení 3:1 a několik velice dobře rozehraných partií nám dávalo obrovské šance na vítězství v zápase a zde jsem již věřil, že se nám to podaří.

Téměř jistotu záchrany nám dala výhra Patrika Melzera, který si svou první výhru ve 2. lize nechal až na úplně poslední kolo. Marcela Funioka postupně obral o pěšce a nakonec se jeho soupeř rozhodl obětovat i celou věž. Základem však bylo pochytat jeho volné pěšce a to Patrik zvládl na výbornou. Vedli jsme 4:1 a po dohodě s Láďou Langnerem jsme se oba rozhodli pokračovat v našich partiích, já měl totiž s Milošem Holeksou dva čisté pěšce více ve věžové koncovce a na šachovnici dokonce forsírovanou výhru, která se za pár tahů opravdu stala. Ještě před touto výhrou nám však dal definitivu záchrany remízou na třetí desce Jakub Szotkowski s Pavlem Baierem.

V závěru se ještě snažil Láďa o vítězství nad Janem Tomečkem, ale to se mu nepodařilo a tak se celkové skóre zastavilo na výsledku 6:2 pro Slovan. Tímto vítězstvím jsme se tak odpoutali ze sestupových vod a dokonce přeskočili i Slavii Kroměříž a skončili ve svém druhém vystoupení ve 2. lize na osmém místě. Z postupu do 1. ligy se může radovat družstvo TJ Ostrava, které postoupilo o dva body skóre. S druhou ligou se loučí Labortech Ostrava B, TJ Město Albrechtice a také Baník Havířov. U posledního jmenovaného však existuje velká šance, že si 2. ligu zahraje i příští rok, poněvadž béčko Baníku i s Patrikem Melzerem v sestavě vede krajský přebor.

Zápas o záchranu hrálo v neděli i béčko, které však doma narazilo na velmi silný Český Těšín, který přijel ve velmi kvalitní sestavě a nedal béčku šanci. Dvě výhry si připsali na posledních dvou deskách Roman Červenka a Tomáš Pavlíček, remízu se silným soupeřem pak vybojoval Radim Ovesný. Celkově tak béčko prohrálo s Těšínem 2,5:5,5 a skončilo na poslední příčce v krajské soutěži.

Závěrem tohoto reportu bych rád poděkoval všem hráčům A týmu za tuto sezónu, nebyla to sezóna jednoduchá, ale můžeme ji považovat za úspěšnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události