Nezařazené

Report: 2. liga, Slovan Havířov A – Sokol Hošťálková

V nedělním druholigovém souboji přivítalo áčko doma celek Sokolu Hošťálková, souboj o šest záchranářských bodů skončil po dramatické bitvě remízou 4:4. Slovan se dostal dokonce do vedení 3:1, ale přesto to byli právě domácí, kteří zachraňovali celkovou remízu v dámské koncovce bez pěšce v podobě Jakuba Langnera. Celková remíza tak výrazně nepomohla ani jednomu z týmů, Slovan zůstává s jediným bodem poslední a Hošťálková je na tom s dvěma body pouze o jedno místo lépe. (celý report uvnitř článku)

V nedělním druholigovém souboji přivítalo áčko doma celek Sokolu Hošťálková, souboj o šest záchranářských bodů skončil po dramatické bitvě remízou 4:4. Slovan se dostal dokonce do vedení 3:1, ale přesto to byli právě domácí, kteří zachraňovali celkovou remízu v dámské koncovce bez pěšce v podobě Jakuba Langnera. Celková remíza tak výrazně nepomohla ani jednomu z týmů, Slovan zůstává s jediným bodem poslední a Hošťálková je na tom s dvěma body pouze o jedno místo lépe. (celý report uvnitř článku)

Zápas začal pro havířovské velmi dobře, Martin Hričko na sedmé šachovnici svého soupeře od zahájení přehrával a dosáhl vyhrané pozice s materiálem k dobru. Pozice se mu však vymkla z rukou a ve výsledku sám materiál ztratil a celou pozici tak musel zachraňovat až v hluboké koncovce bez kvality. Jako první tak skončila partie na Radima Ovesného, kterému soupeř po zahájení nabídl remízu, ale po poradě s kapitánem se hrálo dál. Nakonec však Radim po přehlédnutí ztratil pěšce a následně i celou partii, první bod Hošťálkové tak připsal František Veselský. (0:1)
 
Po této porážce všechny ostatní partie přešly až k časovým tísním, ta naprosto zásadně ovlivnila průběh na páté šachovnici, kde hrál Jozef Valenčík s Alešem Krmelou. Kromě těžkých figur měl havířovský hráč na šachovnici jezdce a soupeř střelce. Jak již bylo zmíněno, tak nejdůležitějším faktorem byl čas na hodinách, náš hráč odehrál jeden tah se vteřinou a další dva se dvěma. Nakonec však chybu vytvořil Krmela, který se zalekl zápletek a místo toho ztratil pěšce a zanedlouho i celou partii. (1:1)
 
Po této výhře se začaly dít pořádně věci na první šachovnici. Na té, v souboji mezinárodních mistrů, zvítězil Ladislav Langner s Karolem Motúzem. Oba hráči rozehráli Morra gambit v sicilské, který však rychle přešel do klasické varianty sicilské s c3. V kritický moment se Motúz rozhodl neopakovat tahy a začal hrát na výhru, což se mu mohlo vymstít. Ani havířovský hráč však nezahrál přesně a dostal se do prohrané koncovky. Po další chybičce ve velmi složité hře to vypadalo na dlouhé uplatňování kvality, soupeř však chyboval a výhru našemu hráči velmi výrazně usnadnil. Na této šachovnici tak Havířov minimálně půl bod k dobru získal. Jak ukázala následná analýza obou hráčů, tak pozice v celém průběhu skýtala mnoho jedu a oba zaslouží za svůj výkon pochvalu. (2:1)
 
Bodový přísun na konto Slovanu se nezastavil ani po této výhře, na druhém stole totiž FM Pavel Zabystrzan ukázal v čem je jeho hlavní síla. Získal z Caro-Kannu pozici s minimální výhodou a tu dokázal nejprve proměnit ve věžovou koncovku s pěšcem více a po chybě mladého Ondřeje Karlíka došlo k přechodu do koncovky pěšcové a v té již na sebe výhra nenechala dlouho čekat. Tato partie naprosto přesně demonstrovala silné stránky našeho hráče, který tak dal zapomenout na porážku z předchozího kola. (3:1)
 
Po této partii skončila plusem pro Slovan i partie na sedmé šachovnici, ve které po nejdivočejším průběhu remizoval Martin Hričko s Josefem Bednaříkem. Jak již bylo zmíněno výše, tak Martin měl nejdříve pozici vyhranou, poté prohranou a v závěru již remízovou. (3,5,1,5)
 
Za stavu 3,5:1,5 však Slovan neměl ani zdaleka jisté body, dokonce to byl soupeř z Hošťálkové, kdo měl větší šance na celkové vítězství v zápase. Na čtvrté šachovnici totiž po chybě ztratil pěšce Aleš Kubeczka a mladý soupeř Martin Konvička svou výhodu šikovně realizoval a zvítězil. (3,5:2,5) Martina Konvičku si velmi dobře pamatuji z Polofinále juniorů a dorostenců 2011, kde se svým elem 1784 dosáhl performance o 350 vyšší, více zde
 
Srovnání Hošťálkové přinesl výsledek na třetí šachovnici, tam FM Václav Pacl držel dlouho rovnou pozici, poté však ve střední hře Petr Zvardoň získal pěšce a toho po dlouhém manévrování, v pozici s těžkými figurami, uplatnil. (3,5:3,5) 
Poslední partie celého zápasu se hrála na šesté šachovnici, Jakub Langner se bránil proti Lubomíru Vaculíkovi bez pěšce v dámské koncovce a po urputném boji našel v pozici věčný šach a tím svou partii zremizoval a uzavřel sumář celého utkání, ve kterém se také body dělily. (4:4)
 
Havířov tak nadále zůstává na posledním místě ligové tabulky, ale již to není bez bodu. V dalším kole zajíždí Slovan do Přerova, kde se utká s tamním béčkem vůbec poprvé ve své historii. Přerovu patří po čtvrtém kole pátá příčka se sedmi body. Vrchní šachovnice týmu hájí hráči se zkušenostmi z extraligy a tak Slovan rozhodně nečeká nic jednoduchého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události