Nezařazené

Hodnocení MČR v rapid šachu, píše Vlastík Neděla

O víkendu 12. – 13.9.2015 se v Poslově Mlýnu (Doksy) konalo MČR mládeže v rapidu (tempo 20min+5s/tah). Za náš oddíl se zúčastnil pouze Adam Neděla, který obdržel divokou kartu KM. Jako doprovod jela má maličkost (…)

O víkendu 12. – 13.9.2015 se v Poslově Mlýnu (Doksy) konalo MČR mládeže v rapidu (tempo 20min+5s/tah). Za náš oddíl se zúčastnil pouze Adam Neděla, který obdržel divokou kartu KM. Jako doprovod jela má maličkost (…)

Spojení není optimální, cesta tam trvala téměř 5hod (kdo někdy hrál v Novém Boru, cca 30 km, tak ví, jaké jsou tam cesty). Asi není jednoduché ubytovat cca 300 hráčů s doprovodem – organizátorům se to s vypětím všech sil povedlo i když kvalita ubytování se velmi lišila. Na druhou stranu velmi příjemně překvapilo zajištěné stravování. Areál je to hezký-evidentně postavený na letní sezonu.

Ale k šachu: Adam uhrál (jen) 3 body, ale tento výsledek zdaleka neodpovídá dosaženým pozicím.

Uvedu zde 2 diagramy, ve kterých získal kvalitu:


Černými hraje Adam: Když si měl Adam o pár tahů dříve vykrýt krále tahem f6. Jeho poslední tah byl Va-b8, chytil věž a chtěl na c8, pak uviděl vidličku, tak šel jen na b8 a tak to skončilo tak, jak jsem si myslel již před 3 tahy. Bílý zahrál přesně (řešení dám na konec, kdyby si někdo chtěl popřemýšlet)

Druhá ukázka je z partie Vašínek – Neděla.

Kdy posledním tahem bílý napadl c7 a nyní má černý 2 možnosti, jak vybruslit-jedna je lepší. Adam zahrál Vd-d7?? – chyba, kterou mohl bílý využít tahem Ve8 s rychlým koncem. To sice nenašel, ale vzhledem k tomu, že si Adam poté uvědomil, že musí 8. řadu pokrýt a vrátil se, bílý získal c7 a brzy i partii. Možnosti níže.

Postavil slušné i lepší pozice s Gnojkem i Vantuchem – frýdeckými "esy", ale vždy se "našel". Bohužel rapidové tempo pro něj není ideální. A když připočtu slušnou rýmu z nedělního rána (kdy prohrál všechny 3 partie), tak se tomu výsledku až tak nedivím. Stejně tak mohl mít i 6 bodů-situace na "rapidové frontě" se holt mění každým okamžikem.

Hlavně, že jsme dojeli v pohodě domů…

Ještě musím zmínit, že za Orlovou se zúčastnili: ve 14 Vojta Šrámek (3,5b), ve 12 Honza Šebesta (4,5b) a v 10 s Adamem Filip Neumann (6 b).

Když to zhodnotím, tak rapid nejvíce vyhovuje Honzovi, který stavěl slušné pozice, měl dobrý čas, ale nabízel remízy, i když měl materiální výhodu a ty půlky mu poté chyběly…! Vojta holt něco za něco-buď dobrá pozice a špatný čas nebo naopak. Filipovi to vyšlo nejvíce-v posledním kole udržel "neudržitelnou" věžovku (to jsou ty dětmi oblíbené) a díky lepšímu pomocnému hodnocení získal bronz – gratulujeme!  Soupeře to musí hodně mrzet, protože kdyby vyhrál, tak měl medaili on, ale takové jsou šachy…

To je asi vše – ještě dlužím diagramy:

V 1. diagramu b4! se ziskem dámy, ale musím ještě zmínit, že Adam ji pomocí harmoniky na 2. řadě ještě dokázal získat zpět! Ale poté prohrál – no co jiného než věžovku…

Ve 2. diagramu jde …Jd6, kdy se po výměnách pozice zjednoduší, ale bílý má za kvalitu 2 pěšce a ještě se hraje. Lepší je primitivní dvojúder …Da5, kdy bílý musí řešit věž z e1 a černý poté dobírá c5 a je v klidu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události