Nezařazené

Potvrzeno, budeme úspěšní

Skončíme nejhůř třetí! Předposlední zápas druholigové sezóny v Dolním Benešově dal příjemnou odpověď na otázku, jak sezóna dopadne. Dosáhneme nejlepšího výsledku v historii Slovanu (…)
 

Skončíme nejhůř třetí! Předposlední zápas druholigové sezóny v Dolním Benešově dal příjemnou odpověď na otázku, jak sezóna dopadne. Dosáhneme nejlepšího výsledku v historii Slovanu (…)
 

Za krásného počasí jsme do Benešova vyrazili s příjemným pocitem: jedeme si v klidu a bez nervů zahrát. Soupeři, kteří ještě nějaký ten bodík potřebují uhrát, nastoupili v silné sestavě; nám chyběl Pavel Zabystrzan. Poměrně brzy skončily partie na prvních dvou šachovnicích. Vlastimil Neděla i Miroslaw Jaworski remizovali. „Takže opět jsem zahájil vítěznou půlkou,“ může se opět v žertu radovat Vlasta. S remízou mohl být spokojen i Mirek, jeho pozice totiž byla horší. Mimochodem, Mirek ten den oslavil své 51. narozeniny! Jako třetí jsem dohrál já na sedmé šachovnici. Měl jsem mírně horší pozici a snažil se neutralizovat aktivitu soupeře. Povedlo se mi to netradičním manévrem: svého bělopolného střelce jsem drze posunul z g4 na pole e2, aby pomohl zlikvidovat otravného kolegu na b5. Poté byla pozice rovná, soupeři ale remis nestačila a zkoušel to dál. Pozice ale víc než dělbu bodů nenabízela.

Také čtvrtá partie skončila smírně. Václav Pacl remizoval na třetí desce s Pavlem Rakúsem. Průběh popisuje Václav Pacl takto: „Moje partie se řadí k těm, kde jsem v letošním ročníku nevyužil všechny nabízené šance. V pořadí už pátá. Mohl jsem soupeři vzít kvalitu, viděl jsem to, ale potom jsem se zamotal v propočtech variant a materiál jsem neinkasoval. Nakonec mi zbylo na posledních 20 tahů jen osm minut, a tak jsem raději nabídl remízu, kterou soupeř okamžitě přijal.“

V tu dobu už jsme ale ve vzduchu cítili vůni bodů. Martin Sieber přiložil pod kotel figuru a odměnou mu byl nechytatelný postup pěšců. Martin prozrazuje: „Hrálo se přesně to, co jsem potřeboval, tedy zavřený nepřijatý Dámský gambit, žádné divočiny, se zřetelným úmyslem soupeře zabetonovat a vynutit remízu. S klidem na královském křídle jsem postupně utahoval šrouby na dámském, až to prasklo a obětoval jsem figuru za pěšcový průlom. Z obrany soupeře bylo zřejmé, že oběť viděl, ale podcenil, protože okamžitou protihodnotou byli pouze dva pěšci. Silné mojí dámě to ale stačilo a zbytek byla jen otázka techniky.“

Také na další šachovnice byl příjemný pohled, oba Rudolfové, Mesiarik a Kaminský, své soupeře přehráli a zajistili nám tak vítězství. Domácí čestný úspěch zaznamenali na osmé šachovnici, kde prohrál hrdina minulého kola Petr Beran. „Chyběla mi koncentrace, hrál jsem to  bez nápadu a v koncovce jsem navíc vymyslel hrubku. Soupeř si bod zasloužil, byl trpělivý,“ zhodnotil partii Petr.
 
„Gratuluji všem, kteří bodovali a opravdu všem k jisté medaili (zatím pouze bronzové). To jistě náležitě oslavíme, spolu s ukončením letošní sezóny, za 14 dní. Předsedo,  to je výzva!?“ hecuje naše jednička Vlastimil Neděla uspořádání důstojné oslavy. Každopádně, na zápas se Vsetínem, který se hraje 17. dubna, se můžeme jen těšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události