Nezařazené

Polofinále MČR juniorů a dorostenců 2009, Přibyslav – ukončeno + zhodnocení

Polofinále MČR juniorů Přibyslav 2009
V neděli 6. prosince bylo zahájeno Polofinále MČR juniorů do 18 a 20 let. Na tuto akci jsem obdržel divokou kartu MKŠS a tak jsem společně s hráči z Třince a Orlové odcestovali v 5:03 vlakem z nádraží v Havířově.

Polofinále MČR juniorů Přibyslav 2009
V neděli 6. prosince bylo zahájeno Polofinále MČR juniorů do 18 a 20 let. Na tuto akci jsem obdržel divokou kartu MKŠS a tak jsem společně s hráči z Třince a Orlové odcestovali v 5:03 vlakem z nádraží v Havířově.

Den první
Cesta uběhla rychle, všichni se dobře bavili (až na zastávku v Brně, kde nám málem ujel vlak, ale nakonec se všechno stihlo :)). Ubytováni jsme v hotelu Přibyslav, kde se taktéž celé Mistrovství hraje, v podstatě není potřeba vytáhnout paty z ‚domu‘. O účastníky je perfektně postaráno a zatím si není na co stěžovat snad až na výsledek.
1. kolo
Novosadová K. – Valenčík Jozef 1:0 (hlavní varianta carokann, 4…Sf5)
Hrál se klasický carokann, soupeřku jsem postupně přehrál a získal pěšce, spočítal jsem, že si můžu vzít i druhého a potom přejít do koncovky s tím, že jednoho z nich vrátím. Cest k JEDNODUCHÉ výhře bylo několik (přesvědčivě jsme na pokoji našli dvě), já si ale vždy vybral tu nejsložitější a tak jsem nechtěl remízu, až jsem to přepálil a prohrál.

Tempo, kterým se hraje, mi taky moc nevyhovuje 90 minut / 40 tahů plus pouze 15 minut (od začátku se přidává 30 sec.) takže jakmile jsem přežil jednu časovku, zamyslel se, hned tady byla další.
Ostatní spolubydlící vyšli z 1. kola podle papírových předpokladů (Roman Pilch a Lumír Mrázek vítězně, Peťovi Luczykovi se nepovedlo zahájení a rychle prohrál).
 
Den druhý
2. kolo
Valenčík Jozef – Pospíšil Martin 0:1 (výměnný dámský gambit)
Před druhým kolem u mě nastalo dlouhé rozmýšlení, jestli zahrát 1.d4 nebo 1.e4 a pokusit se rozbít draka, nakonec jsem se rozhodl pro 1.d4 a zvolil jsem výměnnou variantu dámského gambitu s plánem minoritního útoku. Věřím, že jsem někde musel stát lépe, pak jsem však podcenil soupeřův tlak, který nastal v momentu, kdy jsem dobral pěšce, bohužel tlak byl tak silný, že dospěl k materiálním ztrátám.
 
Den třetí
3. kolo
Pistovčáková – Valenčík Jozef 0:1 (výměnný carokann)
Nepříjemný los mě čekal ve třetím kole, soupeřka s nejmenším elem v celé soutěži, ale věděl jsem, že rozhodně hraje na větší rating než je ten její (to mi potvrdil i Peťa Luczyk, který ji prorazil po dlouhé době ve 2. kole). Hrál se výměnný carokann, bez problémů jsem vyrovnal, ale jak dál? Vyhrávat carokann, když soupeř nic moc nedělá, není žádná legrace, naštěstí soupeřka v časovce udělala chybu a přišla o slabého pěšce a koncovku jsem zvládl.
 
4. kolo
Dvořák Adam – Valenčík Jozef 0:1 (hlavní varianta carokannu, 4…Sf5 – ‚Larsenova revoluce‘)
Před tímto kolem jsem si říkal, že by bylo vhodné už i s kvalitnějším soupeřem bodovat (jak naschvál mi los přidělil černé) a tak jsem si připravil uhnutí z hlavních variant carokannu (na doporučení Kasparova v jeho knize – myšlenka Laskera) partie sice tak nějak přešla do hlavních vod, ale myslím, že jsem vyrovnal a doufal jsem v přechod do lepší koncovky, nakonec si soupeř pomaličku natekl do časovky a tam jsem získal lepší pozici, zakončenou ziskem kvality a jednoduchou realizaci v koncovce.
 
Den čtvrtý
5. kolo
Valenčík Jozef – Papay Marek ½ (výměnný dámský gambit)
V pátek kole jsem měl opět dilema, zda hrát 1.d4 nebo 1.e4, nakonec zvítězilo 1.d4, opět vznikla typická pozice výměnného dámského gambitu s tím, že soupeř začal skákat jezdci kolem políčka e4 a pomaličku začal chystat matové útoky. Věděl jsem , že musím okamžitě začít protihru na dámském křídle, dospěl jsem do nepříjemné časovky (jeden tah se vteřinou a jiný zase se dvěma, velice pekelné situace jsem zažíval) nějak jsem nevěděl co v té časovce, tak jsem vzal pěšce a doufal. Soupeř matovými hrozbami vynutil výměny a vzniklá koncovka se nedala hrát na výhru a tak jsem pípnul (dostal jsem se opět do časovky) o remíz a ta byla akceptována.
 
Den pátý – dvoukolo
6. kolo Valenčík Jozef – Kotrba ½
Dvoukola, jak já je nemám rád (sice jsem v nich zatím připsal jediné výhry, ale i tak) dnes jsem rozehrál zahájení a asi v 10. tahu mi soupeř nabídl remízu, tak jsem asi 5 minut zvažoval a nakonec přijal. Rozehrál se opět výměnný dámský gambit. Mám před sebou odpočinek a poté odpolední kolo, tak snad se podaří.
7. – 9. kolo
V sedmém kole jsem získal výhodu černými a ani Dejf Kańovský pořádně nenašel, kde jsem to zazdil, nakonec tedy remiz. V 8. kole jsem se rychle dostal do časovky a prohrál. V 9. rundě to bylo tak nějak bez chuti a tak z toho byla dvaceti tahová remízka.
 
Celkové zhodnocení:
Prostředí, ubytování, strava všechno bylo super, gratulace pořadatelům za super turnaj. Já nemůžu být s výsledkem spokojen, hlavně hra bílýma postrádala nějakou hlubokou myšlenku v zahájení, jediné co mi šlo, byla hra carokannu, s tou jsem teda spokojen.
Tak teď už potřebuju máknout, abych postoupil i příští rok a uhrál tam o něco více bodů. Díky všem co drželi palce, snad jsem příliš nezklamal. 🙂

výsledky naleznete na http://chess-results.com/tnr26336.aspx?art=2&lan=5&m=-1&wi=1000
partie, fotografie a jiné informace na http://www.psf.kssv.cz/index.html v sekci ACO cup

 
Valenčík Jozef

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události