Nezařazené

Bernášek kouzlí + trošku preciznosti neuškodí

Dovolil jsem si připravit první ze série článků, které se budou zabývat zajimavostmi ze světa šachu.. Ten dnešní se věnuje vystoupení Honzy Bernáška na turnaji v Teplicích a ve druhé části na Vás čeká jedna krásná studie, ve které si můžete vyzkoušet preciznost svého propočtu.

 

Dovolil jsem si připravit první ze série článků, které se budou zabývat zajimavostmi ze světa šachu.. Ten dnešní se věnuje vystoupení Honzy Bernáška na turnaji v Teplicích a ve druhé části na Vás čeká jedna krásná studie, ve které si můžete vyzkoušet preciznost svého propočtu.

 

Bernášek kouzlí
               V poslední době mě velice příjemně překvapil jeden z předních českých hráčů a to Honza Bernáška. Jedná se o mezinárodního mistra s elem 2495. Většina z Vás ho mohla vidět na MČR letos v Ostravě.
              Velice mě zaujal svou hrou na Openu Teplice 2010, který vyhrál a zároveň předváděl divácky atraktivní šachy. Včem byla jeho hra tak atraktivní? Dokázal soupeře přehrávat a postupně přetlačovat v náročných pozicích. Ve většině partií hrál šachy na dvě branky, a pokud mu to pozice alespoň trochu dovolila, obětoval nějakého pěšce (viz partie z 5. kola Bernášek – Vološin a krásné 21. h4!, kterým rozehrál všechny své figury a dostal se k dalším taktickým motivům, především motivu slabé poslední řady, kterou ukázkově využil). Jeho hra nepostrádala potřebnou jiskru a bojovnost, přesně to, co má každý šachista-divák rád.

 
Bernášek
IM Honza Bernášek na MČR v Ostravě 2010 (foto: P. Beran)             
  
Zkuste se společně se mnou podívat na 9. kolo, máte odehráno 39. tahů, tedy zbývá Vám jeden tah do časové kontroly, v případě vítězství se stanete vítězem velkého openu a před Vámi je pozice viz. diagram č. 1
 
Bernasek-Priehoda
Tak co? Stali by jste se vítězem Openu Teplice, kdyby jste byli v situaci Bernyho?

 
 
Máte precizní propočet? Tak si to vyzkoušejte! 
             V další části Vás nechám přemýšlet nad trošičku jiným postavením. Jedná se o překrásnou studii z roku 1988 od M. Zinara a opravdu si ji zkuste poctivě vyřešit bez tahání figurkama, mě teda ukázala jak důležité je být v propočtu konkrétní a přesný.
 
Úloha zní: Bílý na tahu, je pozice za bílého vyhraná? Dokažte přesným propočtem. 
Pozice1
 
Řešitelé mohou pozice analyzovat pod článkem pomocí komentářů, správné řešení se objeví v nejbližších dnech (ať Vás to neláká do něj nakouknout dřív než úlohu vyřešíte). Případně můžete své řešení zaslat na j.valencik@hotmail.cz a rád Vám odpovím.
 
V příloze je možnost stáhnout si .pgn soubor (otevře ho např. ChessBase nebo Fritz) se všemi partiemi Honzy Bernáška (až na poslední, přece Vám neukážu řešení ) Doporučuji si partie důkladněji přehrát, je to krása! Samozřejmě ani Bernášek není stroj a tak tam můžete nalézt také velice nepovedenou partii s GM Ivanovem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události