Nezařazené

Sofijské pravidlo!?

Přinášíme Vám v těchto teplých dnech další článek, tentokrát ale není z mojí hlavy. Jsem rád, že do psaní článku se přidal i někdo další a to konkrétně Petr Beran.
Můj názor na "sofijské pravidlo" v šachu

Přinášíme Vám v těchto teplých dnech další článek, tentokrát ale není z mojí hlavy. Jsem rád, že do psaní článku se přidal i někdo další a to konkrétně Petr Beran.
Můj názor na "sofijské pravidlo" v šachu

Po skončení OPEN TEPLICE 2010 jsem si se zájmem přečetl článek www.nss.cz/
je k němu i rozsáhlá diskuze, kterou jsem celou ani nepročetl. Postřehl jsem ale, že většina příspěvků s autorem článku souhlasí. Asi budu opět v menšině, ale já ne.
Pokusím se vysvětlit proč.
Sponzoři, kteří dávají peníze do šachů, jsou tak trochu blázni, nebo nadšenci. (nebo obojí)
Díky bohu za ně. Když už visí jejich logo třeba na Koníkovi v Ostravě, tak si rádi alespoň přečtou, že turnaj, který sponzorovali měl bojovného ducha, David Navara předváděl nádherné partie a byla to prostě oslava šachů.
Trochu mi s tím kontrastují některé krátké remízy celkového vítěze z Náchoda, které jsem viděl ON-LINE. S nadsázkou by se dalo napsat "Vítěz to odremizoval až k celkovému vítězství a sebral tučnou první cenu.
Problém je v tom, že v dnešní době již ON-LINE přenosy sledují tisíce šachistů. (šachové weby mají i větší sledovanost a to zase těší inzerenty a sponzory)
Když tam ale po 10 minutách vidíte výsledek 1/2 a odehraných 9 tahů, tak je to k ničemu.
Třeba na takovém tenise je nádherné a divácky atraktivní, že remíza neexistuje. Kluci se tam přetahují tři dny o vítězství, jak jsme tomu byli svědky nedávno ve Wimbledonu a byly toho plné noviny, weby, dávali to ve zprávách… Tomu se říká reklama! Nedovedu si představit, že by si za stavu 5:5 v prvém setu podali ruce a řekli rozhodčímu, že se dohodli na remíze.
Jsem tedy pro zavedení sofijského pravidla, přestože se dá obejít opakováním tahů a.t.d.
Petr Beran

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události