Nezařazené

Zahájení nebo vtip?! + Karviná open 2010

Při čtení článku na webovkách Martina Vacka (www.63plus1.cz), ve kterém byla k přehrání partie van Oosterom (2413) – Sadler (2617) mě napadlo, že je úplně jedno co hrajete, hlavně když to umíte.

Při čtení článku na webovkách Martina Vacka (www.63plus1.cz), ve kterém byla k přehrání partie van Oosterom (2413) – Sadler (2617) mě napadlo, že je úplně jedno co hrajete, hlavně když to umíte.

 

Málo kdo by řekl, že černými hrál hráč s elem přes 2600. Viděl jsem hodně, ale aby černými hráč vyhrál tuto pozici ve 22. tazích, to je trošku moc. Celou partii si můžete přehrát na
 
Někteří takové tahy mohou považovat za urážku šachu nebo soupeře. Samozřejmě nad hráči, kteří taková zahájení hrají, zůstává rozum stát.
V další ukázce, která je z Mistrovství Evropy družstev žen Kulovaná (2287) – Gaponenko (2438) z 9. kola však šlo o psychologickou bitvu, kterou naše hráčka vyhrála.
Kulovaná přešla bílými do carokannu a to pomocí 1. tahu h3! (vykřičník berte s rezervou) celou partii si můžete stáhnout pod článkem.
 
Stejnou myšlenku jsem použil v partii s Kawulokem na Open Orlová 2010, ale tam jsme nakonec přešli do ostré sicilské, kde mi bylo h3 úplně k ničemu. 
 
Takže pozor, až na Vás někdo vyběhne s nějakým podivným tahem v zahájení, vzpomeňte si na Evu Kulovanou nebo ještě lépe na angličana Sadlera, ne vždy se jedná o neznalost soupeře, ale o jeho snahu zmást Vás.

 

Karviná open 2010 aneb Dušan bojuje

Dušan Omasta je jediným našim zástupcem na právě probíhajícím openu v Karviné. Po osmi odehraných kolech má 4 body při průměrném ratingu soupeřů 1888 zatím připisuje 11,4 bodů na fide elo. Jeho kartu si můžete prohlédnout na
Web pořadatele nabízí online přenos, bohužel ale nenabízí partie k přehrání z jiných šachovnic, takže o hře Dušana Omasty zatím nevím nic víc, než co lze vyčíst z výsledků.
Nabízím Vám tedy jedno zahájení, které rád hraje v našem oddíle v blickách Peťa Beran to se objevilo v partii
8. kola FM Dubiel – IM Kuzmicz taktéž musíte uznat, že není až příliš tradiční.
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události