Nezařazené

Krajský přebor; 1. kolo; Mittal Ostrava „C“ – Tj Slovan Havířov „A“

V letošní sezoně se poprvé v historii objevilo v krajském přeboru naše družstvo a to díky odhlášení Slavie Havířov a přepsání soutěže na náš oddíl. V manšaftu se objevuje několik hráčů bývalé Slavie a několik hráčů Slovanu Havířov.

V letošní sezoně se poprvé v historii objevilo v krajském přeboru naše družstvo a to díky odhlášení Slavie Havířov a přepsání soutěže na náš oddíl. V manšaftu se objevuje několik hráčů bývalé Slavie a několik hráčů Slovanu Havířov.

To, že nebudeme úplnými outsidery, jsme zjistili po losovací schůzi, že soutěž bude velice napínavá, bylo jasné ihned, a proto je třeba se koncentrovat na každé utkání.

Velikou výhodou této soutěže je, že se zasílá na FIDE elo a tím pádem jsou na internetu k dispozici i všechny partie. To ovlivní hodně kvalitu článku, kde to nebude pouze o textu, ale převážně o úkazkách z partií.

V prvním kole naše družstvo zavítalo na půdu Mittalu Ostrava. Fakt, že bychom měli být favority tohotu utkání se rozplynul po odhlášení několik hráčů základní sestavy. Utkání teda mělo být velice vyrovnané, ale to se tedy moc nepotvrdilo. Celý zápas jsme měli pod kontrolou a zvítězili 2:6, jak to ale vypadalo na šachovnicích, se podíváme níže.

 1. šachovnice Tauš – Langner Ladislav (1:0)

Náš hráč zde chyboval, přišlo Sc6?, cxd6 – exd6, Vxc6 – Vxc6, Vc2 – Vc8 1:0 (král dojde na d5)

2. šachovnice Beran – Kolář 1:0

Následovalo 19 … Sxe3, Dxe3 – hxg4, Dxa7
výhoda bíleho je nejenom poziční, ale již i materiální

3. šachovnice Poláček – Langner Jakub 1/2

Náš hráč má v této pozici pěšce navíc, sice slabinu na d5, ale hrát se to určitě dalo, remíza však jistila vítězství družstva.

4. šachovnice Řezníček – Šamu 1/2

Soupeř nabídl v této pozici remízu a ruku na srdce, kdo by ji odmítl? Černý v této pozici nic neriskuje, takže remíza byla přijata s velkou radostí.

5. šachovnice Týn Marek – Valenčík Jozef 0:1

Celou pozici jsem stál trošičku lépe, ale až v této pozici se potvrdilo známé pravidlo, že poziční výhoda se uplatní taktickým obratem, soupeř posledním tahem zablokoval c sloupec, byla to však chyba pro jednoduché 32…Sxa3 se ziskem pěšce a vyhranou koncovkou.

6. šachovnice Kubeczka – Brazina 1:0

V této pozici našel náš hráč jednoduché Sb4 se ziskem dámy za dvě lehké figury, sice černý ještě zlobil, ale náš hráč si bod pohlídal.

7. šachovnice Týn Ondřej – Siwek 0:1

Tonda Siwek postupně soupeře přehrál a v závěrečné pozici, se bílý nevyhne materiálním ztrátám.

8. šachovnice Michal Valenčík – Kramoliš 1:0

Něco přes 100 elo bodů nebylo v partii vůbec znát, ta se zcela nesla v režii Michala. Po 12 … e5? přišlo Jc4 a slabiny b6, d6 byly rázem velice citelné. Michal to komentoval slovy, soupeř hrál strašně blbě, nebylo to vůbec těžké ho porazit. A vtipně dodal: Příště mi tam dejte někoho, kdo ty šachy trošku umí.  (samozřejme to myslel s nadsázkou)

Naše družstvo vstoupilo do soutěže velice úspěšně, všechny partie z 1. kola si můžete stáhnout pod článkem. Výsledky jsou na chess.cz nebo
http://chess-results.com/tnr38136.aspx?art=3&rd=1&lan=5&m=-1&wi=1000

Jozef Valenčík, zástupce kapitána Tj Slovan Havířov "A"

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události