Nezařazené

Krajská soutěž; 1. kolo; Tj Slovan Havířov „B“ – SK Stonava

Prvním kolem se rozehrála také druhá nejvyšší soutěž, kterou v našem oddíle hrajeme a to konkrétně krajská soutěž „B“. Naše „béčko“, které minulý rok, tehdy ještě jako áčko bojovalo o postup, je v letošním ročníku jedním z aspirantů na sestup a tak jediným cílem je záchrana.

Prvním kolem se rozehrála také druhá nejvyšší soutěž, kterou v našem oddíle hrajeme a to konkrétně krajská soutěž „B“. Naše „béčko“, které minulý rok, tehdy ještě jako áčko bojovalo o postup, je v letošním ročníku jedním z aspirantů na sestup a tak jediným cílem je záchrana.

Pro letošní rok, jsem opět dostal důvěru a tak družstvo vedu jako kapitán, jsem rád, že všichni přistoupili k prvnímu utkání zodpovědně a doufám, že to tak bude po celou sezonu.
V prvním kole na nás čekal nepříjemný a velice těžký soupeř SK Stonava. S tímto soupeřem jsme se utkali v minulé sezoně a zvítězili jsme po těžkém boji 4,5:3,5, tentokrát to dopadlo přesně naopak.
 
Tj Slovan Havířov „B“ – SK Stonava 3,5:4,5

1. šachovnice Zabystrzan Pavel – Gibiec Ernest (1/2)
Pavel Zabystrzan získal ze zahájení mírnou výhodu, kterou převedl do koncovky, ve které měl dvojici střelců proti střelci a jezdci. V době, kdy to s námi vypadalo velice dobře, vyměnil střelce za jezdce a přešel do remízové nestejnostřelcové koncovky.
 
2. šachovnice Szotkowski Jakub – Pazdziora Michal (0:1)
Kuba v průběhu partie ztratil kvalitu za pěšce, ale bojoval, rozpohyboval pěšce na královském křídle, soupěř téměř o 300 bodů silnější, otevřel hru na dámském křídle a získal celý bod.
 
3. šachovnice Valenčík Jozef – Blaszczok Grzegorz (1:0)
Zahájení jsem sehrál až příliš optimisticky a soupeř mohl přejít do vyrovnané koncovky, kde bych si musel dávat pozor. Místo toho si raději sebral pěšce a po několika tazích zjistil, že moje iniciativa je více než dostačující, tato iniciativa dospěla až k materiálním ztrátám a 200 bodů rozdílu elo jakoby nebylo.

V této pozici zahrál soupeř 15 …Dxa2, následovalo
16. Jf4 – Sf5 (jediné), 17. e6 – f6, 18. Vc1 – Da4, 19. Sc4 – a5, 20. g4 – g5, 21. gf5 – gf4, 22. Va1 +-
 
4. šachovnice Melzer Patrik – Firla Stanislav (0:1)
Carokann zahrál Patrik dobře, až na závěrečný tah, kterým nechal soupeře obětovat figuru na f7 s následným matovým útokem. Bylo to až příliš jednoduché a po hodince hry přišel nepříjemný škrt přes rozpočet.

postavením diagramu si nejsem jistý, ale tak nějak to stálo (přece jenom moje pamět není nic moc)
bílý na tahu zahrál Jxf7 – Kxf7, Dxe6 – Kg6, Jf5 – Da5, Jxe7 – Kh5, Dh3 1:0
 
5. šachovnice Kaminský Rudolf – Krampol Vladimír (1:0)
Ruda postupně získaval výhodu, dobral nějakého pěšce a postupně soupeře udolal. Toto vítězství korigovalo na 3:4 a naše naděje na zisk bodu trošičku ožily.
 
6. šachovnice Červenka Roman – Bednarz Valdemar (1/2)
Roman získal dva pěšce a kráčel k vítězství, bohužel kráčel tak rychle, že pěšce ztratil a dostal se do prohrané pozice, ve které nabízenou remízu i když za stavu 3:4 nešlo odmítnout.
 
7. šachovnice Szumilo Štefan – Nowak Radek (1/2)
Štefan v průběhu partie ztratil pěšce, měl však za něj aktivnější figurky a postupně se dostal do soupeřovy pozice a ne jenom, že pěšce získal zpět, navíc uloupil jednoho navíc. Ten však v koncovce V+J+2p vs. V+J+1p výhru nepřinesl.
 
8. šachovnice Slívová Veronika – Pazdziora Tadeusz (0:1)
Veronika získala v průběhu partie lepší pozici, ne-li vyhranou, pak však přehlédla nepříjemnou vidličku a bylo po partii.
 
Soupeř byl hratelný, a jestli to takto půjde dál, tak věřím, že záchrana v soutěži nebude problém.
Omlouvám se, že není více partiových ukázech, ale partie se neodevzdávají a s partiářema mi všichni utekli.
 
Jozef Valenčík, kapitán Tj Slovan Havířov „B“

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události