Nezařazené

Krajský přebor MKŠS, Orel Opava – Slovan Havířov A

KP: Orel Opava – Slovan Havířov 2,5:5,5
 
V sobotu před utkáním jsem při pohledu z okna na přívaly sněhu zaváhal a podíval se do mapy, abych zjistil, kde vlastně mají Orli hnízdo: nebylo by lepší jet jim oškubat křídla vlakem? A čekalo mě první překvapení: Orel Opava nehraje v Opavě, ale ve vesničce jménem Slavkov, ležící směrem na Olomouc. Varianta vlak padá.

KP: Orel Opava – Slovan Havířov 2,5:5,5
 
V sobotu před utkáním jsem při pohledu z okna na přívaly sněhu zaváhal a podíval se do mapy, abych zjistil, kde vlastně mají Orli hnízdo: nebylo by lepší jet jim oškubat křídla vlakem? A čekalo mě první překvapení: Orel Opava nehraje v Opavě, ale ve vesničce jménem Slavkov, ležící směrem na Olomouc. Varianta vlak padá.
Druhé překvapení postávalo na zastávce pod Bludovickým kopcem: Tonda Siwek místo pozdravu jen cosi zaskřehotal; ne proto, že by se mnou nemluvil, ale proto, že nemohl mluvit vůbec. Langnerové taktně mlčeli, ale z mé strany se nemocnému vlídného zacházení příliš nedostalo. Vyhrožoval jsem, že pokud mě před svátky nakazí a já bacily spolu s bodem přitáhnu domů, bude zle (a bez bodu ještě hůř). Na jedné straně mi Tondy bylo líto, na straně druhé dávám přednost tomu být zdravý než být milý.
Cesta proběhla bez problémů a ve Slavkově čekalo překvapení č. 3: v místní herně bude příští týden vánoční rozjímání doprovázené poezií. Průvodce večera? Bývalý spolužák z univerzity. Svět je holt malý a o náhody v něm není nouze…
Ale podstatné bylo dění na 64 polích, kvůli kterého jsme v neděli vyrazili od rodin (tedy většina z nás, v případě Langnerů to platit nemůže). Předem podotýkám, že následující poznámky jsou spíše dojmologií než analýzou, na tu by bylo třeba věnovat věci víc času a energie.
Nevím přesně, zda jako první dohrál Řezníček či Valenčík, ale je to asi jedno, skončili poměrně záhy po sobě.
 
Kozák – Řezníček
V této pozici souhlasil náš hráč černými s remízou. „V této sezóně doma vyhrávám, venku remizuju,“ vysvětlil lakonicky. A dodal, že na výhru věřil autorovi těchto řádků a Kubovi Langnerovi, což by družstvu mělo stačit. Tip mu vyšel.
 
Valenčík – Bednařík
Soupeř našeho hráče zahájením zaskočil. A kdyby v pozici na diagramu zahrál jednoduše 7…0-0 s dalším tlakem na bílého krále, hrála by se bílá pozice dost obtížně. Černý naštěstí nezahrál přesně a o tři tahy později nabídl remis, kterou náš hráč přijal, takticky zřejmě správně.
 
Štencel – Kubeczka
Soupeř slabým 6.Df3? (chtěl zřejmě prosadit Sf4) vypustil jakékoli šance bojovat ze zahájení o výhodu. Po jednoduchém 6…Jxd4 7.Dxd5 Jc6 jsem věděl, že bez problémů vyrovnám hry a pár kopanci do bílé dámy získám nějaká tempa. Bílý pak v 16. tahu jednotahově ztratil figuru a daroval mi nejjednodušší vítězství této poloviny sezóny.
 
Blížilo se poledne a my si s Marcelem Řezníčkem dali za stavu 2:1 pro Slovan od šachů pauzu a zamířili na oběd. Nedaleko Orlovny se nacházela hospůdka s poetickým názvem U Žumpy. „I kdyby vařili, jíst tam nebudu,“ vrátil se Marcel z průzkumu terénu. Zajeli jsme tedy na oběd do Opavy a pak s plnými břichy při návratu tipovali stav. Marcel odhadoval 4:2, já byl optimističtější a viděl to na 5:2 pro nás.
Ve skutečnosti ale skončila partie jediná. Partie Tondy Siwka pro mě byla trojtipem: na jednu stranu měl stejně jako já výrazně slabšího soupeře, na stranu druhou jsem si nebyl jist, zda to při nemoci zvládne fyzicky.
  
Siwek – Rytíř
Pokud to měl Tonda někde motat od rovnováhy ke své výhodě, možná měl příležitost tady: 13.Da4 a po 13…Sxc4 14.Sh4 šlo získat dvojici střelců a určitý tlak. S motorem v zádech se ale radí dobře. Jak to na otevřených sloupcích bývá, v partii se měnilo tak dlouho, až pomalu nebylo čím tahat, proto zasloužená remis.
 
J. Langner – Lorenz
Nejsem si jist, kdy přesně nabídl soupeř Kubovi remis, zda v této pozici, či o tah-dva zpět. Každopádně při nabídce jistě tušil, že za dravce dnes nebude a bojuje jen o to, aby neskončil na pekáči. Kuba situaci vyhodnotil správně a rychle ukuchtil minutku na rožni: 33.Jd5 Dd8 34.Je7+ a stav byl 3,5:1,5 pro nás.
V momentě, kdy Kuba nabídku dostal, jsem „zkušeně“ zamířil za kapitánem, abych ho seznámil se situací. Viděl jsem, že má 28 minut na hodinách, žádný problém. Pak jsem s hrůzou zjistil, že nejde o minuty, ale sekundy. Alespoň malou útěchou mi bylo, že v tu chvíli už v partii nebylo oč hrát. Brilantní orientací jsem se letos neblýsknul poprvé, poučení je jasné: až do konce sezóny se se spoluhráči nehodlám bavit, po sezóně si na závěrečném večírku v klidu všechno řekneme.
 
Pavera – Beran
Petrův soupeř je zatím stoprocentní, ze 139 hráčů, kteří do krajského přeboru zasáhli, se pěti body může chlubit jako jediný. Povedl se mu pěkný závěr: 28… Dxh4 29.Vxf8 (K takovému tahu je těžké dát otazník, zvlášť v časovce; hrát dál bílými ale šlo ještě po 29.Vf3.) Dxg3+ 30.Kh1 Dxh3+ 31.Kg1 Sd4+ 32.Vf2 Dg3+ 33.Kh1 Dxf2 0–1
Stav byl tedy 3,5: 2,5, z posledních dvou partií stačil bod.
 
Solný – L. Langner
Náš hráč postupně utahoval šrouby, až je utáhl úplně. Jak mi říkal Marcel Řezníček, Láďův soupeř hrál večer před utkáním turnaj v mariáši a moc toho nenaspal. O výsledku partie jsem tedy příliš nepochyboval. Tím nechci říct, že kdyby soupeř spal jako nemluvně, pochybovat bych začal.
 
Celou partii se mi (po letmém přehrání) zdálo, že bílý přešlapuje a čeká, co s ním černý provede. Třeba v pozici na diagramu bych asi udělal velkou rošádu a pustil se do útoku na královském křídle. Možná to není nejlepší plán, ale je alespoň nějaký. Bílý zahrál Se3, Sd3 a malou rošádu.
 
Poslední partie se dohrávala za rozhodnutého stavu. Rudolf Kaminský měl velmi silného soupeře, přiznávám, že před partií bych na téhle desce černými remis bral. O to milejší je celý bod, pro našeho hráče musí být taková cenná výhra povzbuzením do dalších kol.
 
Mužík – Kaminský
Náš hráč „zašejdil“ tahem 7…b5. Nevím, zda se to hrává, dost pochybuji. Po 8.Sxb5 sice černý dá 8…Jxe5, nevěřím ale, že z toho po 9.Jxe5 Sxb5 10.c4 vyjde nějak dvakrát dobře. V partii přišlo měkké 8.Sd3.

Bílý tedy v zahájení nereagoval přesně a černý měl zajímavou hru v ostré pozici. V pozici na dalším diagramu měl možná zvážit místo 19.Jh3+ s dalším Jg5 tah 19…Jxd3. Braní na f7 sice vypadá nebezpečně, ale víc než figura neváží. Černý pak ukázal sílu dvojice střelců a při pletení sítě na bílého krále získal i přes dílčí nepřesnosti rozhodující výhodu. Zápas tedy skončil přesvědčivou výhrou Slovanu 5,5:2,5.
Rád připojím, že soupeři působili sympatickým dojmem, po zápase jsme si navzájem popřáli hodně úspěchů v dalších šachových bojích. Hodnocení dosavadního průběhu sezóny je po posledním zápase podzimu na kapitánovi a vedení oddílu. Sám bych podotkl, že po pěti zápasech nemůžeme sestoupit snad už ani teoreticky, což je v soutěži, kde padají tři družstva, cenné. Jarní část sezóny si tedy můžeme užít relativně bez nervů s tím, že máme slušné šance prát se o postup do druhé ligy. Tři hlavní konkurenti na dvě postupová místa nás ještě čekají, hned první jarní zápas napoví o ambicích víc.
Závěrem bych rád dodal, že článek píšu na přímou výzvu Petra Berana a poté, co Josef Valenčík další reporty psát z časových důvodů nemůže. Je jen ojedinělou „vlašťovkou“, reporty o dalších utkáních už také psát nebudu. Jednak si myslím, že je vhodnější, aby to dělal spíše někdo služebně starší, jednak mi v tomto směru k realizaci stačí Šachový týdeník www.praguechess.cz/sachovy-tydenik.php a od nového roku také Novoborský šachový server www.nss.cz.
Aleš Kubeczka
 
Pozn.: Diagramy se nepodařilo do článku umístit (zřejmě formát, který náš web nějak nebere. Text s diagramy je možno stáhnout pod článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události