Nezařazené

2. liga F, Slovan Havířov – TŽ Třinec B 6:2

Ve 4. kole 2. ligy F k nám přijelo silné družstvo Třince B. Družstvo, které má na soupisce několik hráčů se zkušenostmi z extraligy a 1. ligy mělo být tvrdým oříškem pro naše áčko. Nám chyběla „pouze“ první deska, což vzhledem k obrovskému oslabení našeho soupeře tolik nevadilo. Třinec totiž dorazil bez prvních 5 hráčů základní sestavy!

Ve 4. kole 2. ligy F k nám přijelo silné družstvo Třince B. Družstvo, které má na soupisce několik hráčů se zkušenostmi z extraligy a 1. ligy mělo být tvrdým oříškem pro naše áčko. Nám chyběla „pouze“ první deska, což vzhledem k obrovskému oslabení našeho soupeře tolik nevadilo. Třinec totiž dorazil bez prvních 5 hráčů základní sestavy!

Utkání tedy dostalo úplně nový rozměr. I přes toto oslabení však byly hosté elovými favority. I to mluví o jejich širokém kádru. Na první desce proti Pavlovi Zabystrzanovi zasedla zkušená Olga Sikorová a po zahájení nabídla remízu, kterou Pavel odmítl. Hra se tak dostala až do koncovky, která vyústila do remízy. Pavel v pozici na diagramu přešel forzírovaně do remízové pěšcovky, která zajišťovala vítězství.
 
 
V této pozici přišlo 55. d6 – Kxd6, Sxe4 – Sxe4, Kxe4 – Ke6
 
Na dvojce pan Pacl zkušeně udržel černými figurami Martina Frolíka v přijatém dámském gambitu. V závěrečné pozici by po přijetí oběti figury následoval věčný šach. Na trojce hrál Aleš Kubeczka, který těsně před koncovkou nabídl soupeři remízu, který odmítl a tím sepsal ortel. Po nepřesnosti ztratil pěšce a po výměně dam již nebylo třeba ani věžovku realizovat, protože volného pěšce by nezastavil nikdo. Skvělý výsledek!
 
Na 4. desce nastoupil Jakub Szotkowski proti Martinovi Fargačovi, který měl prozatím 3/3 ve 2. lize, ale ani to Jakubovi nevadilo. Sice stál místy dosti podivně, vše s přehledem vyřešil, zinkasoval pěšce a v pozici na diagramu již stál jasně na výhru.
pozice po 37 … Vh4, soupeř zkusil poslední šejdík Vd6, po Db1+ se okamžitě vzdal 
 
Pátou šachovnici hájil Jakub Langner a po soupeřově chybě v zahájení získal pěšce, poté druhého a vše nasvědčovalo bezpečné realizaci, to by však soupeř nemohl mít nebezpečnou kompenzaci v aktivní dvojici střelců, která Kubu zatlačila do defenzívy. V momentě kdy soupeř téměř vyrovnal hry, přišlo jeho přehlédnutí a ztráta kvality, což se rovnalo okamžité prohře.
 
Já se utkal na šestce s Martinem Cupkem, který zatáhl 1.d3. Postavil jsem to tak nějak normálně, ztratil jsem tempo na manévr Sc5, Sd6 (na c5 stál úplně na nic), ale vzhledem k tomu, jak rozehrál zahájení soupeř, ta ztráta tempa vůbec nevadila. Celá partie byla vyrovnaná, i když jsem v závěrečné fázi začal věží a dámou oxidovat kolem 2. řady soupeře, k ničemu to nevedlo a málem jsem tam o tu věž přišel. Naštěstí mě propočet nezklamal a věž tam byla v bezpečí. Po dokončení všech partií a stavu 5,5:1,5 přišla nabídka remízy od soupeře, kterou jsem přijal.
 
Na sedmičce nastoupil Ruda Kaminský a postavil svoji šipku, která vedla do rovné hry, soupeř to někde pokazil a musel se strachovat, aby v dámské koncovce nepotratil pěšce. Pozici nakonec zachránil věčným šachem. Ruda měl místo 26. Df4 zahrát okamžitě Dd7 a soupeř by měl problémy.
Osmou desku hájil prozatím 100% Petr Beran, který svou bilanci nepokazil ani po tomto kole a připsal si tak 3. bod ve 3. partii. V zahájení získal pěšce, na šachovnici sice byli nestejní střelci, ale asistovaly jim také věže. Petrovi se povedlo soupeře přehrát a koncovku dovést do vítězného konce. Motor naše trošičku rychlejší a hodně zajímavou cestu k výhře.
 
 
Petr zahrál "lidské 50 … Vb4,
mohlo však přijít i počítačové 50 … Sxb2, Vxb2 – Vxb2, Kxb2, d4
a všechny pěšce už nezastaví ani Chuck Norris.
 
Výhrali jsme další utkaní a připsali si další 3 body do našlapané tabulky. Další kolo se hraje až po Vánocích a my tak "přezimujeme" na fantastickém 5. místě.
 
Pozn.: V příloze najdete partie ve formátu .pgn + komentář Aleše Kubeczky ke své partii 3. kola, protože nevyšel samostatný článek k tomuto utkání přikládám komentář zde (článek nevyšel kvůli opožděnému umístění partiovému materiálu ze 3. kola na web šachového svazu).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události