Nezařazené

Report: 2. liga, VOKD Poruba – Slovan Havířov 5,5:2,5

První letošní utkání ve 2. lize nás v pátém kole zaválo na šachovnice prozatím vedoucího družstva VOKD Poruby. Domácí byli favoritem, ale já věřil družstvu a cítil šanci na body. Bohužel jsme utkání nechytili za správný konec a domácí potvrdili roli favorita celkem bez problémů.

První letošní utkání ve 2. lize nás v pátém kole zaválo na šachovnice prozatím vedoucího družstva VOKD Poruby. Domácí byli favoritem, ale já věřil družstvu a cítil šanci na body. Bohužel jsme utkání nechytili za správný konec a domácí potvrdili roli favorita celkem bez problémů.

Jako první skončila partie na první šachovnici, kde se brzy vyměnili lehké figury a dámy a zbyla koncovka nestejných střelců spolu s věžemi, která vyústila v remízu.
Na 6. desce Jakub Langner rozehrál bílými proti sicilské Morra gambit. Ve 12. tahu se však dopustil chyby, která ho stála partii:

Posledním tahem 12. Vd3? partii pravděpodobně prohrál. Následovalo silné 12…Ja5! a bílý ztrácí figuru. Jakub zkusil zašejdit po 13. Da4-a6, 14. Jxe5 a vykřesal z pozice alespoň útok. Jeho zkušený soupeř však všechny hrozby odehnal a připsal tak první bod na konto VOKD.
Počas toho, co Jakub ještě dohrával partii, se podepsala remíza na 3. desce, kde jsme udrželi další černé zásluhou pana Pacla. A téměř současně podepsal remízu i Petr Beran na osmičce s kapitánem VOKD Kudlou. Škoda, že si nevšiml možnosti, kterou mu soupeř nastrčil posledním tahem:

Posledním tahem 18…Vb8?? soupeř nabídl remízu, kterou Petr po dohodě se mnou přijal. V pozici však byla celkem jednoduchá taktika 19. Jc6 se ziskem kvality. Petr mi potom co to zjistil volal a říkal, že již delší dobu považoval pozici za jednoznačnou remízu a po nabídce soupeře ho ani na chviličku nenapadlo, že by v pozici byla taková díra.
V další partii udržel svého soupeře Jakub Szotkowski a připsal další půlbod černými figurami. V závěrečné pozici stál však bílý zřejmě o něco lépe, ale rozhodl se opakovat tahy.
Na sedmičce jsem s Pavlem Karhánkem rozehrál černými netradiční zahájení na 1.d4 jsem potáhl 1…b5 a dostal jsem naprosto vyrovnanou pozici, kterou jsem tahem 19…e5 zesílil a stál jsem hodně dobře. V pozici na diagramu jsem však zahrál neskutečné 24…Dc6?

po tahu 24 …Dc6? přišlo samozřejmě Se4, nevím jak je možné, že jsem tento tah vůbec neviděl. Říkal jsem si: Na e4 jezdcem nemůže, to dostane f5 a asi jsem si zafixoval, že pole e4 je pro bílého tabu.
Samozřejmě pozice po Se4 ještě není zdaleka prohraná, ale já to psychologicky nezvládl. Věděl jsem, že vzhledem ke stavu zápasu musím vyhrát a po takovém přehlédnutí už jsem se nedokázal soustředit a ztrácel zcela zbytečně čas a v časovce, do které jsem se tentokrát vůbec nemusel dostat, jsem pozici poslal do kytek. To však ani v nejmenším neomlouvá!

Dohrával ještě Aleš Kubeczka a Pavel Zabystrzan za stavu 4:2 pro domácí jsme tedy potřebovali dvě výhry. Alešova pozice však byla prohraná a tak dostal povoleno zkusit aspoň nabídnout remízu – tu soupeř odmítl a připsal pátý rozhodující bod pro domácí. Pozice Aleše se totálně zhroutila po tahu 35. Dg1 (viz. partie). Počítám, že Aleš se sám vyjádří k partii pod článkem v komentáři.
Za rozhodnutého stavu dohrával už jenom Pavel Zabystrzan, který se snažil zlomit soupeře ve věžové koncovce, to se mu ale nepodařilo a partie skončila remízou – doporučuju k přehrání.

Utkání jsme tedy prohráli 5,5:2,5 a k uklidnění sestupových starostí by nám velice bodly 3 body z utkání s Dobrou, které je naplánováno na 22. 1. 2012 a odehrajeme ho doma.


(autor fotografie: Petr Beran)
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události