Nezařazené

Report: 2. liga F, BŠŠ Frýdek Místek B – Slovan Havířov A

V sedmém kole 2. ligy F zajížděl náš A tým na půdu Beskydské šachové školy B, která usiluje o postup do 1. ligy a v kádru má mnoho extraligových hráčů. Již s předstihem jsem věděl o tom, že nám bude chybět hned dvojice hráčů základní sestavy a to Láďa a Kuba Langnerovy. Proto byla povolaná „základní devítka“ + Štefan Szumilo, který před soutěží sice počítal s tím, že se do sestavy nedostane, ale já mu věřil. V okresním přeboru má fantastické výsledky a tyto potvrdil i ve druhé lize, ale to předbíhám.

V sedmém kole 2. ligy F zajížděl náš A tým na půdu Beskydské šachové školy B, která usiluje o postup do 1. ligy a v kádru má mnoho extraligových hráčů. Již s předstihem jsem věděl o tom, že nám bude chybět hned dvojice hráčů základní sestavy a to Láďa a Kuba Langnerovy. Proto byla povolaná „základní devítka“ + Štefan Szumilo, který před soutěží sice počítal s tím, že se do sestavy nedostane, ale já mu věřil. V okresním přeboru má fantastické výsledky a tyto potvrdil i ve druhé lize, ale to předbíhám.

Utkání začalo trochu netradičně ještě před 10. hodinou. V hrací místnosti již byli všichni aktéři a tak nebyl důvod otálet. Na druhé desce proti sobě zasedli FM Pacl a IM Jasný a rozehráli dlouhou teoretickou variantu carokannu, pozice rychle přejde do koncovky, která se dá ještě hrát za obě strany, i když má tendence končit remízou. Pan Pacl by byl zřejmě s remízou spokojený a tak za mnou přišel s tím, že by ji rád nabídl, to mu bylo povoleno – soupeř však odmítl a boj pokračoval.
Jako první tak skončila partie na první šachovnici mezi IM Sergueiem Vesselovskym a FM Pavlem Zabystrzanem, oba soupeři se nikam nedostali a partie skončila opakováním tahů po 22. tazích.

Po ukončení této partie jsem šel na takovou větší obchůzku a byl jsem více než spokojen. Na dvojce se toho moc nedělo, na trojce měl Aleš černými pohodlnou pozici s lepším časem, na čtyřce stál Jakub minimálně opticky lépe. Na dalších čtyřech šachovnicích to taky nevypadalo nikterak špatně. Já byl se svojí pozici nadmíru spokojený, Ruda sice stál trošku podivně, ale ještě se nic nedělo, Petr i Štefan měli víceméně pohodlné pozice.

Bohužel Ruda dovolil soupeři natahat volného b pěšce až příliš daleko a ten postupně získával prostor, hrozby a na konec i materiál (1,5:0,5). Stále perfektně však vedl svoji partii na čtvrté desce hrající Kuba Szotkowski, který soupeře stále víc tlačil, dostal se těžkými figurami na osmou řadu soupeře a pozici přetavil v celý bod a srovnal (1,5:1,5).

Ihned v zápětí však vrátil vedení domácím na dvojce IM Jasný, který využil zaváhání pana Pacla a dobral pěšce. Poté chtěl pozici zjednodušit, ale neviděl zajímavou možnost našeho hráče – bohužel tuto možnost neviděl ani pan Pacl.
Pozice z partie FM Pacl – IM Jasný po 28. Vb2

V této pozici chtěl
černý pozici chytře zjednodušit pomocí 28…Vxd4, 29. Vxd4-Sc3, 30. Vbd2-Ke5 posledním tahem však připouští možnost zahrát 31. Ve4!, po tomto tahu by to měl černý k výhře hodně daleko (spíše by to mohl zkouše bílý). Po tahu v partii (31.V4d3) byla koncovka rychle prohraná (2,5:1,5).

Jako další dohrál Aleš Kubeczka, ten okomentoval celou svou partii a jeho komentář si můžete stáhnout pod článkem. V počátku se mi jeho pozice líbila, pak ho bohužel jeho soupeř, který má zkušenosti z extraligy přehrál. Rozhodující chyba přišla ve 25. tahu. V pozici na diagramu zahrál Aleš 25…Jc6? – nacož přišlo Se4!.

320
S pocitem, že se mi partie začíná vymykat z kontroly, jsem ji jednotahově zahodil. Slušné remízové šance dávalo 25…Sd5!, byť lepší pozici má pořád bílý. Po 26.Vxa6 by např. šlo 26…Jc6 s napadením pe5 a hrozbou Jb4 (1,5:3,5).

Stav utkání je tedy pro nás více než nepříjemný, šance na body však manšaftu dává při své premiéře ve druhé lize Štefan Szumilo, který poráží Michaela Kubíka – více než 200 elo bodů mu nedělalo žádné problémy.


V pozici po 24. Vf3, ve které stojí Štefan nepochybně lépe, zahrál soupeř již definitivní chybu 24…Vg6, následovalo 25. Jxf6-Jxf6, 26. Sc2 s rychlou výhrou (2,5:3,5).

Hrály se tedy ještě dvě partie. Petr Beran po zajímavém průběhu mohl partii převézt do remízové jezdcovky (viz. diagram), pokračování zřejmě ale neviděl a tak postupně ztratil h pěšce a pozici bohužel prohrál.

V pozici po 36. Sg5 mohl Petr zahrát 36…Vxg5 a na tento tah by měl bílý jedinou možnost zahrát 37. Vxc7. Kdyby pokračoval 37. Jxg5? následovalo by 37…Sxe5 s dalším dvojím úderem Sf4. Nakonec tedy Peťa ztratil h pěšce a partii prohrál (2,5:4,5).

V mojí partii se Šimonem Štuknerem jsme rozehráli dračí variantu sicilské, kde bílý udělal velkou rošádu a já malou a dala se očekávat oboustranná útočná hra. Pozice na diagramu je po mém tahu 16…b4.


Zde soupeř zahrál slabší a pro mě dost nepochopitelné 17. g5?, i kdybych v pozici neměl silný tah 17…Jxd5!, tak bych přece skočil jezdcem na h5 a všechno držel. Ale jak říkám v pozici jsem měl skrytou taktiku. 17…Jxd5, 18. Sxg7 – Jc3, 19. Ka1 (jediné) – Da5, 20. bxc3 (jediné) – bxc3, 21. Sxc3-Vxc3, 22. Sc4! – De5, 23. Dd5-Vxc4, 24. Dxe5 – dxe5 a tuto věžovou koncovku, která je vyhraná a dokonce jsem i postup výhry viděl zahodil a dokonce prohrál! Stačilo v jeden moment místo postupu pěšce e zahrát fxg5 a mazat pěšcem g, kterého by král nestíhal. Nevím proč jsem se pro tento plán nerozhodl, i když jsem ho viděl (2,5:5,5).


Utkání jsme tedy prohráli 2,5:5,5, myslím že jsme ale zanechali celkově dobrý dojem a dál se budem prát o záchranu v soutěži.
Reportáž kapitána soupeře si můžete přečíst na:
http://www.chessfm.cz/content/2liga-ve-h%C5%99e-je-postup-do-1ligy#comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události