Nezařazené

Report: 2. liga F, Tatra Kopřivnice – Slovan Havířov A

V neděli 4. března zajíždělo áčko do Kopřivnice, kde se utkalo v souboji nováčků o důležité body. Kopřivnice nabuzená ziskem 3 bodů z předešlého kola ještě teoreticky stále mohla na záchranu pomýšlet, k tomu však potřebovala bezpodmínečně vyhrát. To se jí nakonec po neuvěřitelných obratech povedlo.

V neděli 4. března zajíždělo áčko do Kopřivnice, kde se utkalo v souboji nováčků o důležité body. Kopřivnice nabuzená ziskem 3 bodů z předešlého kola ještě teoreticky stále mohla na záchranu pomýšlet, k tomu však potřebovala bezpodmínečně vyhrát. To se jí nakonec po neuvěřitelných obratech povedlo.

Jako první skončila partie na 1. šachovnici, kde se celkem rychle rozešli Pavel Zabystrzan se Sikorou-Lerchem. Podobně, i když po větším boji skončila i partie na 3. šachovnici, kde černé udržel Aleš Kubeczka s Jaromírem Sochou.

Na ostatních šachovnicích se rozpoutal boj, jako první převážili misku vah na svou stranu domácí, když zužitkovali bílé figury na 5. desce zásluhou Vlastimila Veřmířovského, který udolal Jakuba Langnera v jezdcové koncovce. Následně skončila partie na 7. desce, kde Ruda Kaminský neviděl silnou možnost, po které by to se soupeřem vypadalo velmi špatně a víc než remízu, tak z pozice nevydoloval.

 320
V této pozici po 30. Kg3 mohl Ruda pokračovat tahem 30…Sxe4 se ziskem pěšce a koncovkou, která se hraje celkem příjemně. Bohužel zahrál 30…Jf6 a soupeř se po výměnách vymanil z nejhoršího.

Stav utkání byl stále nepříznivý (2,5:1,5 pro Kopřivnici), pak však zaúřadoval Jakub Szotkowski, který sice nestál příliš dobře, ale v taktických zápletkách střední hry se nakonec zorientoval lépe a pozici přetavil v celý bod a srovnal na průběžných 2,5:2,5.

Pak se ale začaly dít věci: Nejdříve jsem já zahrál špatně pasáž střední hry, ve které jsem měl útočit a místo toho jsem pouze poskakoval sem a tam, což soupeř celkem bez problémů využil a přešel do vyhrané věžovky s čistým pěšcem navíc a k tomu jsem ještě měl velmi pasivního krále. Pak se však dopustil velké chyby, když mi dovolil vytvořit si volného pěšce tak, že už nestíhal pokrýt jeho proměnu v dámu jinak než věčným šachem. Přesto ještě nebylo všemu konec, soupeř se rozhodl, že věčný šach má chvilku čas a že pohrozí sebráním věže, to se mu však mělo stát osudným. Místo tahu 57. Vh3? mělo přijít 57. Va3! a soupeř by se dokonce mohl vzdát! Doporučuji k přehrání, jak špatné šachy se na úrovni 2. ligy hrají

To ale ještě nebyl konec, poté Petr Beran hrál lepší věžovku na výhru tak dlouho, až špatně spočítal přechod do pěšcovky, ve které soupeř utíkal pěšcem do dámy, i tato pozice však byla při přesné hře remíza, bohužel na 8. desce získala Kopřivnice nečekaný bod a ujala se vedení 4:3.

A protože na 2. desce pan Pacl nedokázal vyhrát pozici s dvěma pěšci navíc, skončilo utkání nejtěsnějším vítězstvím domácích v poměru 4,5:3,5.

Co to pro nás znamená? Stále máme záchranu ve svých rukou, prioritně však musíme zvládnout utkání předposledního kola na půdě Baníku Havířov B. Partie přikládám k článku a doporučuji je k přehrání, tento zápas se nám opravdu "povedl".

320  320

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události