Nezařazené

Patrik Melzer a Jakub Szotkowski na Olympiádě do 16 let v tureckém Istanbulu (aktualizováno po skončení)

Moc dlouho se po Mistrovství Evropy v Praze naši hráči doma neohřáli. Již dnes (28. sprna) totiž odlétají do Turecka. Jak totiž většina z Vás asi ví, začíná v Istanbulu Olympiáda mužů a žen. Kromě těchto dvou největších akcí se však koná i turnaj týmů do 16 let. Oba naši borci dostali pozvánku do reprezentačního týmu a budou tak bojovat o co nejlepší umístění pod hlavičkou České republiky (další informace uvnitř článku).

Moc dlouho se po Mistrovství Evropy v Praze naši hráči doma neohřáli. Již dnes (28. sprna) totiž odlétají do Turecka. Jak totiž většina z Vás asi ví, začíná v Istanbulu Olympiáda mužů a žen. Kromě těchto dvou největších akcí se však koná i turnaj týmů do 16 let. Oba naši borci dostali pozvánku do reprezentačního týmu a budou tak bojovat o co nejlepší umístění pod hlavičkou České republiky (další informace uvnitř článku).

V sestavě českého týmu došlo ke změně. Martina Blahynku nahradil Vojta Dobeš a ostatní hráči byli seřazeni následovně:
1. Melzer Patrik
2. Mikeš Jan
3. Szotkowski Jakub
4. Haman Jakub
5. Dobeš Vojtěch

K utkání vždy nastoupí čtyři hráči, které určí vedoucí týmu GM Petr Velička. Hraje se náročným systémem se třemi dvoukoly, hráči určitě ocení den volna, který připadl na neděli 2. září. Celá akce skončí závěrečným desátým kolem 5. září.

startovní listina družstev: wyco2012.tsf.org.tr/en/component/turnuva/
oficiální web: wyco2012.tsf.org.tr/
časový harmonogram: wyco2012.tsf.org.tr/en/schedule
online přenos: wyco2012.tsf.org.tr/en/live-games

V prvním kole naše reprezentační družstvo narazilo na jeden z týmů domácího Turecka a svou roli favorita potvrdilo vítězstvím 3:1, když jedinou ztrátu zaznamenal na čtvrté desce Jakub Haman. K utkání nastoupili oba zástupci našeho oddílu a oba vyhráli. Druhý hrací den přináší první dvoukolo, v tom dopoledním utkání nastoupí reprezentace v bratrovražedném souboji s A týmem Slovenska.

Ve druhém dni bylo na účastníky mládežnického olympijského turnaje připraveno první dvoukolo. V dopoledním zápase jak jsem již avizoval nastoupili hráči proti A týmů Slovenska, se kterým prohráli těsně 1,5:2,5. Oba naši zástupci byli na toto utkání nominováni a dařilo se jim střídavě. Patrik na první desce prohrál s Christopherem Repkou (2218), ale Jakub na 3. desce svého soupeře Laszla Takacse (2164) porazil. 
Podle propozic se mělo bodovat stejným způsobem jako hlavní turnaj mužů a žen, jenže pořadatelé místo klasického bodování (za vítězství 2 body) bodují tzv. olympijským způsobem a tak tato těsná porážka až tak nebolí a družstvo si připsalo za tento prohraný zápas 1,5 bodů.
V odpoledním kole hrála reprezentace s Moldávií, zaslouženou pauzu dostal Patrik a tak jediným našim zástupcem zůstal Jakub, který i tentokrát vyhrál a má tak na svém kontě 3 body ze 3 partií! Družstvo vyhrálo 3:1 a má na svém kontě 7,5 bodů. Ve 4. kole se utká s Tureckem – Istanbul.

Čtvrté kolo přineslo  porážku od domácího týmu Turecka – Istanbul. Na první desce nestačil Patrik na svého soupeře a na druhé desce přišel o stoprocentní bilanci Jakub, který remizoval. Na ostatních dvou šachovnicích se ztrátu nepodařilo dohnat a tak si tým připsal do tabulky 1,5 bodů za nejtěsnější možnou porážku.

Na 1. září připadlo další dvoukolo. V dopoledním zápase se mladíci utkali s Řeckem a prohráli 1:3. Nastoupili oba naši zástupci. Patrik na první udržel černými Naouma (2146), bohužel Jakub černými na trojce podlehl Ladopoulosovi (2027) a připsal si tak první porážku. 
Odpoledne dostal své první zasloužené volno Jakub, ale i bez něho si náš tým poradil s B týmem Slovenska jednoznačně 4:0! Patrik na první desce porazil nebezpečného Jerguše Pecháče (2081). Mělo se jednat o vyrovnaný zápas, ale u šachovnic to vypadalo jinak. 
Tato vysoká výhra vynesla reprezentaci na 13. místo a v sedmém kole (to se hraje 3. 9.) se utká s dalším z týmů Turecka (Turecko – Red). Na dnešek (2. 9.) připadl volný den a hráči si tak mohou dobře odpočinout a připravit se na turecké mládežníky. 

Po dni volna přišlo další dvoukolo. V dopoledním zápase se rozešel národní výběr nerozhodně s Tureckem – Red 2:2, když na všech deskách vyhráli bílé kameny. Sledoval jsem online partii Jakuba, který vyhrál – soupeř místo opakování tahů zkoušel hrát na výhru a zřejmě překročil čas. Patrik k tomuto utkání nezasáhl.
Odpoledne los přisoudil našim hráčům Turkmenistán, který Češi sfoukli 3:1. Naši zástupci nastoupili na 1. resp. 2. desce a obě tyto partie skončily remízou.
Družstvo je dvě kola před koncem na skvělém 7. místě a v devátém kole se utká s Kazachstánem.

Do devátého kola zasáhli oba naši hráči a ani jeden z nich svou partii neprohrál. Patrik na prvním stole hrál většinu partie na půl minutě, přesto dokázal udržet výborného Akhmetova (2252). Na druhé desce zapsal jedinou výhru našeho družstva Jakub, který porazil Saiyna (2188). Družstvo celkově remizovalo 2:2 a v posledním 10. kole se utká na pátém stole s Gruzinci. Do zápasu zasáhnou oba naši hráči.

V závěrečném kole podlehl český výběr Gruzii těsně 1,5:2,5. Patrik na první podlehl kvalitnímu soupeři (2331), Jakub na třetí desce remizoval s Kumshiashvilim (2097). Závěrečný článek o turnaji si můžete přečíst na novoborském šachovém serveru odkaz.

Děkujeme našim hráčům za výbornou reprezentaci šachového oddílu! 
 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události