Nezařazené

Report: Áčko ve 2. lize dvakrát úspěšné

Vzhledem ke studentským povinnostem v průběhu zkouškového období jsem se opozdil hned se dvěma reporty z 2. ligy F a vzhledem k tomu, že áčko dvakrát vyhrálo, tak je jistě zapotřebí se k zápasům alespoň krátce vrátit. Více o obou zápasech uvnitř článku …

Vzhledem ke studentským povinnostem v průběhu zkouškového období jsem se opozdil hned se dvěma reporty z 2. ligy F a vzhledem k tomu, že áčko dvakrát vyhrálo, tak je jistě zapotřebí se k zápasům alespoň krátce vrátit. Více o obou zápasech uvnitř článku …


5. kolo A64 Galerie Atrax Přerov B – TJ Slovan Havířov A 2,5:5,5

Poprvé v historii zajíždí náš tým do Přerova a vlastně i poprvé v historii se s tímto soupeřem utkává. Tým, ve kterém je nejeden hráč hrající nejvyšší českou soutěž rozhodně budil respekt, ale v naší situaci jsme již nutně potřebovali body. Konec roku 2013 se nám totiž vůbec nevydařil, v Přerově se však vše zlomilo, i když ne vše začalo podle plánů. Ihned po výjezd na dálnici za Ostravou totiž začalo hlásit auto Aleše poruchu s chlazením a zastavení se jevilo jako jediná možnost, nakonec nám pomohl kamarád Jirky Kály, který v Porubě vyzvedl mě společně s Alešem a Petrem – kdo by řekl, že veze do Přerova tři body!

Nyní již k zápasu, utkání začalo s mírným zpožděním (asi 15 minut), za což domácím patří poděkování, ne každý by se takto zachoval. Jako první skončila partie na první desce, kdy v souboji mezinárodních mistrů se opakoval souboj z extraligy. V té zvítězil Láďa Langner, ve 2. lize se urodila remíza. To nejpodstatnější se událo na zadních šachovnicích, kde Slovan vyhrál neskutečným rozdílem 4:0! Postupně své partie vyhráli Aleš Kubeczka, Jozef Valenčík, Ruda Kaminský i Petr Beran. Jedinou porážku si tak odbyl pan Pacl, ten si však vše vynahradil o dva týdny později. Dvě remízy na druhé a třetí desce od Pavla Zabystrana a Mirka Jaworského doplnily konečné skóre na 2,5:5,5 pro Slovan.

Reportáž z utkání ze strany soupeře si můžete přečíst zde, k tomuto velmi podařenému reportu je potřeba pouze vytknout „Dráždění kobry bosou nohou“ v podání pana Jaworského, který vše vtipně okomentoval následně v emailu, kde jasně poznamenal, že stále netuší, kde že je ta kobra schována. 

6. kolo TJ Slovan Havířov A – Agentura Garde Calcio Olomouc A 6,5:1,5

Namlsaní po výhře v Přerově jsme doma přivítali Olomouc, která přijela hned ze sedmi hráči základní sestavy. Náš tým byl vzhledem ke kolizi s extraligou oslaben o Láďu Langnera, ale přesto jsme byli odhodláni bojovat o body, což se nakonec velmi přesvědčivě podařilo.

Na první desce se po odehraném zahájení a výměně dam podepsala remíza, za což rozhodně nemůže být Pavlovi nic vyčítáno, remizovat s hráčem 2400 není jistě na škodu. Na ostatních deskách se však začalo tvrdě bojovat, pozice Rudy na sedmičce vypadala od pohledu z dálky jako dosti nepohodlná, jenže „Prešovský beton“ opět zafungoval na plno a po taktické zápletce bral náš hráč figuru a tím i bod.

Ihned poté Petr na osmičce chytl soupeři figuru v jeho oblíbené šipce (tentokrát ji však hrál za černé), zkušenosti z pozicí hrály jasně pro nás a výsledkem byl tak druhý bod. Téměř hned poté bodoval Aleš Kubeczka a rázem bylo téměř po zápase. Vedení 3,5:0,5 následně doplnil pan Pacl, který využil oslabení soupeřova krále k zisku materiálu. Vedení 4,5:0,5 asi po třech hodinách hry by nečekal zřejmě ani největší optimista a to stále mohlo naše konto narůstat. Já však soupeře vypustil a následně se potil v oboustranně náročné koncovce, která skončila dělbou bodů téměř v holých králích.

Neuvěřitelnou techniku ukázal na druhé šachovnici Mirek Jaworski, ten soupeře postupně obral o pěšce a přestože to vypadalo, že se soupeř dokáže ubránit, tak pomalým utahováním šroubečků se dostal do stále těžší a těžší pozice a výsledkem byl nakonec zisk celého bodu pro našeho hráče! Tato partie krásně demonstrovala obrovskou sílu naší nové akvizice, která do týmu velmi rychle zapadla a sbírá jeden cenný bod za druhým. Kdo by si myslel, že utkání bylo téměř u konce, tak ten se šeredně mýlí. Tomáš Cagašík totiž našeho Jardu Kaňoka zkoušel více než sto tahů, ale náš hráč dokázal téměř nemožné a nakonec se zachránil patem v pozici V+J vs. V. 

Áčko si tak připsalo další důležitou výhru a dostalo se mimo sestupové pozice, což je velmi příjemná změna oproti předchozím kolům, stále však není nic jistého a o další body se můžeme pokusit v dalším kole v Třinci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události