Nezařazené

Úspěch na KP starších žáků hodnotí vedoucí výpravy

V sobotu 6. června se dvě družstva Slovanu Havířov vypravila na krajský přebor starších žáků do Orlové. Áčko mělo ambice potrápit nejlepší týmy a případně se pokusit o postup do 1. ligy mladšího dorostu, béčko jelo sbírat zkušenosti a bojovat o každý bodík. Je potřeba říci, že nejstarší hráč týmu byl ročník narození 2001 a tak můžeme v podstatě ve stejných sestavách hrát minimálně další dva roky (…)

V sobotu 6. června se dvě družstva Slovanu Havířov vypravila na krajský přebor starších žáků do Orlové. Áčko mělo ambice potrápit nejlepší týmy a případně se pokusit o postup do 1. ligy mladšího dorostu, béčko jelo sbírat zkušenosti a bojovat o každý bodík. Je potřeba říci, že nejstarší hráč týmu byl ročník narození 2001 a tak můžeme v podstatě ve stejných sestavách hrát minimálně další dva roky (…)

Turnaje se zúčastnilo osm hráčů, kteří startovali ve dvou týmech. V áčku byla sestava postavena takto: Filip Nezval, Jiří Nezval, Ríša Korbel a Adam Neděla. Béčko poté nastoupilo v sestavě: Jirka Havlíček, Petr Nezval, Saša Majerčík a Honza Zámostný. Výpravu ještě doplnili vedoucí Vlastík Neděla, Jozef Valenčík a předseda Jiří Kála. Níže přikládáme hodnocení kapitánů.

Hodnocení Vlastíka Neděly:

Nakonec se nehrálo 7 kol po 20 min pro každého, ale každý s každým – 10 družstev, 9 kol po 15 min pro hráče – časově tedy téměř stejné. Hned po zhlédnutí soupisek soupeřů bylo jasné, že případný postup by byl velkým úspěchem. Bohužel jsme neměli možnost "vyztužit" 1. šachovnici nějakou posilou z vyšší ligy jako některá ostatní družstva – původně jsme jednoho měli, ale už přesáhl věkový limit.

Družstvo "B":

1. Jirka Havlíček, 2 body:
Neměl to jednoduché, ale stavěl zajímavé (i přivyhrané) pozice i proti silnějším, ale vždy přišla nějaká chybka. S Filipem měli remízu, avšak nastavil pěšce a pak na stejném poli i věžku. Myslím, že jinak mohl mít i 3,5 – 4b. Nicméně vyloženě špatné to nebylo.

2. Péťa Nezval, 5.5 bodů: Solidní výkon, ale některé prohry byly moc rychlé!

3. Saša Majerčík, 1 bod: Připadalo mi, že s Honzou soutěžili o to, kdo stihne rychleji prohrát! Hned 1. partie jednotahový mat a nespotřeboval ani 2 minuty.

4. Honza Zámostný, 1 bod: Nedá si říct a nedá. Soupeř potáhne a Honza už má ruku jako jeřáb nad deskou, aby rychle potáhnul. Ani se pořádně nepodívá, co se děje. Mluvil jsem s ním a přijdu k další partii asi za minutu od zahájení a Honza bez figury a věže! Asi si toho byl vědom, protože jak mě uviděl, tak se na mě už ani nekouknul.

Pro oba platí, že nás dnes nenadchli, určitě mohli mít každý aspoň 2,5 – 3b. A to Honza mohl vzít Šebestovi – hráči tak o 3 třídy lepšímu zadarmo dámu, ale to by se musel zamyslet, vzal věž a pak ztratil svou dámu a byl konec. Avšak "B" si jelo zahrát a sbírat zkušenosti-a bylo z 10 na 8. místě, takže absolutní propadák to nebyl.

Družstvo "A": 

Tady se bojovalo o medaile a případný postup do 1. ligy – bohužel jen vítěz. Elově jsme byli nasazeni na 5. – 6.místě.

1. Filip Nezval,, 2.5 bodů: Po dohodě "obětní beránek" 2,5 b. Z toho bod s Jirkou Havlíčkem. Nehrál špatně, ale určitě mohl mít 3,5 – 4 body. Akorát jedna partie se mu absolutně nepovedla, po pár tazích bez kvality a za chvíli bez věže, ale bylo to s jedním z těch silných. Takže takové solidní minimum.

2. Jirka Nezval, 6 bodů: Celkem v pohodě, i když myslím,že v 7. kole byl vyhraný,ale neviděl správnou možnost a pak prohrál a v jedné partii, kde měl asi 2 min a soupeř 20 s., tak i když to měl Jirka vyhrané a mohl soupeře shodit na čas, tak se tak stalo, až když měl sám 9 sekund, takže pro předsedo-trenérský dohled ideální na nervové buňky! Jinak spokojenost.

3. Ríša Korbel, 7 bodů: Hrál v pohodě, občas neviděl nejlepší pokračování k výhře, ale vyhrál po svém. Akorát 2x byl bez figury po zahájení a v 8. kole vznikla situace, že když uhrajeme aspoň 2 body – tedy remízu – budeme najisto minimálně třetí. Ríša hrál 4věžovou koncovku a měl 3 pěšce navíc. Poté takzvaně šachově "zešílel" postupně všechny pěšce jednoho po druhém odevzdal a partii pouze remízoval-tím jsme zápas prohráli! Netroufám si ani tipnout, kolik šedivých vlasů a měsíců (či let) našich životů má na svědomí. 
V posledním kole jsme museli bodovat s nejlepší Orlovou. Jirka v pohodě remíza, Filda prohrál, Adam odmítnul remízu, ale když za chvíli nastavil figuru (naštěstí Šebesta neviděl) jsme mu řekli, ať to zapůlí. Zůstal Ríša, který stál lépe, poté mohl vzít pěšce, později figuru i to bylo pro něj málo. Nakonec to vyhrál a skončili jsme 3. 

4. Adam Neděla, 7.5 bodů: Nechali jsme ho na 4., aby dělal body. To se nakonec povedlo, i když svou jedinou prohru (2 figury proti věži) si vybral bohužel ve stejném okamžiku, kdy si Ríša hrál na velkého znalce věžových koncovek a tím pádem jsme ten zápas prohráli. Jinak v pohodě.

Takže zvítězil Frýdek, budiž našemu áčku ke cti, že byli jediní, kteří s nimi remízovali a to ještě měli spíše vyhrát. 2. Orlová a 3. medaile pro naše "A". Uvidíme-pokud by se Frýdek rozhodnul nehrát 1. ligu, Orlová zájem nemá, tak ještě máme šanci, pokud ne, tak věřím, že za rok si ten postup už vybojujeme. Z naší strany je se 3. místem spokojenost, výkonový nárůst tady je. Je třeba hrát, hrát a hrát – sbírat zkušenosti – náš čas určitě přijde!

Díky všem za účast, rodičům za volný čas,který mohli strávit třeba u bazénu, těším se na úterní trénink. Každopádně jsme získali nějaké náměty na soustředění!

Hodnocení Jozefa Valenčíka:

TJ Slovan Havířov B:

Jirka Havlíček: Dle výsledku na netu 2 body, ale byl to bod jen jeden. Zápas s Č. Těšínem skončil 2:2, ale vyhráli Saša s Honzou. Naopak Jirka s Péťou prohráli. Jirka hrál první tři partie proti mnohem silnějším hráčům a odehrál je moc hezky. Poté jako by mu došla šťáva a i v partiích se sobě rovnými body nezískal. Zachránilo ho poslední kolo, kde zvítězil jako jediný z týmu a bylo vidět, že z toho má zaslouženou radost.

Petr Nezval: Jeho nejlepší partie byla jednoznačně s bratrem Jirkou, kde zahrál velmi zodpovědně a zcela zaslouženě udržel remízu – tohle byla velmi hezká partie. Přišlo mi, že jeho hra se vyvíjí od toho, jak mu sedne pozice. V některých partiích jakoby se nedokázal pořádně namotivovat, jindy je to zase úplně jiná písnička. Potenciál tu je však obrovský, je třeba však makat a letos by to mohlo být v kategorii do 10 let naše želízko v ohni.

Saša Majerčík, Honza Zámostný: Zde to spojím do jednoho hodnocení. Kluci hráli rychle, první tah, který je napadl, už byl zahrán na šachovnici a to pochopitelně v tak těžké konkurenci stačit nemohlo. Líbí se mi, že kluci objíždí jeden turnaj za druhým a to by jim mohlo pomoct, věřím, že se mohou zlepšit.

TJ Slovan Havířov A:

Filip Nezval: Před Fildou klobouk dolů, ne každý by souhlasil se zapsáním na první šachovnici a on po pomalém rozjezdu svou hru zlepšil a přidal i body. Filda je za šachovnicí takový divočák, který někdy vymyslí geniální tah a někdy naopak vymyslí tah, nad kterým zůstává rozum stát. Chce to pracovat a zlepšení určitě příjde.

Jirka Nezval: Uhrál 6 bodů z 9 a porazil i přeborníka MČR z Frýdku-Místku. Jirka odehrál svůj standard, na který jsem si už zvykl. Škoda jen prohrané partie s Albrechticemi, kde si nechal chytit v zahájení dámu. Přijde mi, že jako jeden z mála se dokáže v kritických fázích partie na delší dobu zamyslet a najít správný klíč k pozici.

Ríša Korbel: Ríša prohrál jedinou partii s Frýdkem, na jeho hodnocení je malá kaňka z osmého kola, kdy nevyhrál již zmiňovanou věžovku, vše však napravil v posledním kole. Pro mě velké překvapení, protože Ríša je schopen zahrát výborný turnaj, ale také vyhořet – včera to byla první případ. 7/9 si zaslouží pochvalu.

Adam Neděla: Rozjezd 7/7 naprosto splňoval to, co jsem si od nasazení Adama na 4. šachovnici představoval. V osmém kole přišla chyba v těžké pozici a v kole posledním raději remíza se silným soupeřem. Adam rozhodně nezklamal a ziskem 7,5/9 byl taktéž oporou týmu.

Celkově musíme být se 3. místem áčka spokojeni. Reálně jsem před turnajem čekal, že Frýdek, Interchess a Orlová budou jasně silnější, ale ani s jedním z těchto týmů jsme neprohráli! Béčko si také uhrálo svoje, jen Těšín jsme mohli porazit – šest bodů by slušelo by více.


Slovan Havířov A společně s trenérem na závěrečném vyhodnocení.

Výsledky turnaje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události