Nezařazené

Report: První únorová neděle – áčko i béčko bez bodů

Soutěže družstev se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. První únorovou neděli nastoupila dvě naše nejsilnější družstva k soubojům o veledůležité záchranářské body. Béčko zajíždělo v osmém kole na půdu Bohumína, kde změřilo síly s místním áčkem. Na poslední chvíli (sobota podvečer) byl z béčka stažen do A týmů Petr Beran a béčko tak opět nastoupilo bez první a třetí šachovnice. 

Soutěže družstev se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. První únorovou neděli nastoupila dvě naše nejsilnější družstva k soubojům o veledůležité záchranářské body. Béčko zajíždělo v osmém kole na půdu Bohumína, kde změřilo síly s místním áčkem. Na poslední chvíli (sobota podvečer) byl z béčka stažen do A týmů Petr Beran a béčko tak opět nastoupilo bez první a třetí šachovnice. 

Bohužel Bohumín potvrdil velkou elovou převahu, kterou měl od čtvrté šachovnice směrem dolů a zvítězil 5,5:2,5. Jedinou výhru béčka zajistil Martin Hričko, který je jednoznačně nejlepším hráčem týmu se šesti body ze sedmi partií a hlasitě si tak říká o místo v áčku. Nepříjemným zjištěním je situace v tabulce, béčko je předposlední a má stejně bodů jako poslední Fryčovice a los do dalších kol také není žádná procházka růžovou zahradou (vedoucí BŠŠ C, třetí Inter Petrovice a šestý Český Těšin). Vypadá to, že z krajského přeboru nebude padat do naší soutěže žádný tým a tak zřejmě spadne z naší krajské soutěže pouze jedno družstvo, ale i tak bude souboj o udržení velkým dramatem do posledního kola. 

Ani ve druhé lize to s námi nevypadá nikterak dobře. K osmému kolu jsme zajížděli na půdu Slavie Orlová B a bez dvou hráčů základní sestavy jsme v utkání jistě nebyli favoritem. Jako první skončil souboj mezi Pavlem Zabystrzanem a Lumírem Mrázkem, kde Pavel jako kmenový hráč Orlové celkem rychle nabídl remízu a ta byla přijata (0,5:0,5). Poté jsme dostali nabídku na třetím stole, kterou pan Pacl Rosťovi Kubošovi odmítl, ale partie z rovnováhy také příliš nevybočila a skončila dělbou bodů o několik tahů později (1:1).
 
Jako první jsme získali převahu na šesté desce, kde mi Marek Kawulok vlétl do přípravy a jedním nepřesným tahem ztrácel kvalitu nebo jiný materiál. Marek se rozhodl obětovat celou dámu za věž, ale postupem času jsem se zkonsolidoval a partii dovedl matovým útokem k výhře. To vše se mi povedlo až po podepsání dalších remíz na první šachovnici mezi Láďou Langnerem a Karolínou Olšarovou a Jakuba Langnera s Jiřím Hrtánkem. Na obou deskách se dál již v podstatě nedalo pokračovat (3:2). Vedeme tak 3:2, ale bohužel mě pan Pacl ihned dostává do reality a informuje mě, že to dnes stejně na body nevypadá – nejspíše prohrajeme 4,5:3,5.
 
Aleš Kubeczka totiž stál pod nepříjemným tlakem a Petr Beran hrál pozici D+V vs. V+V+J+S a tu bohužel neudržel, osudným se stalo přehlédnutí v časové tísni (viz. níže). Jediná partie, kde to vypadalo na poklidnou remízu byla ta od Rudy Kaminského. Martin Sieber na Rudu vyrukoval s tzv. orangutanem (1. b4) a Ruda celkem bez komplikací dokázal pozici držet v rovnováze a remízu měl nadosah i v samém závěru, jenže jeden neopatrný tah vše pokazil.
Ruda v této pozici zvolil nepřesné a prohrávající 35…Ke7, přitom po například 35…Df5, které navrhoval Václav Pacl se v podstatě nic neděje. Bohužel po tahu v partii přišel Ruda o figuru po 36. Df6 – Ke8, 37. Dh8 – Sf8, 38. Sb4 a střelce na f8 už nepokryje ani Chuck Norris. Ruda ještě zkusil 38…Dxd5, 39. Kh2 – Dxb5, ale po 40. Dxf8 vzdal (3:3).
 
Zde již bylo tak nějak jasné, že zápas nedopadne dobře, jedinou šancí bylo udržení pozice Petra a to samé bychom potřebovali i u Aleše, jenže nestalo se.

Posledním tahem 34. Db3 si Petr vlezl do velkých problémů na b sloupci. Následovalo 34…Va1, 35. Kg2 – Vb1 a Péťa pozici podle online přenosu vzdal, já bych to sice ještě chvilku zkusil, ale černý by zřejmě figuru realizoval (4:3). Nyní jsme tak potřebovali vyhrát partii Aleše, jenže ten byl v podstatě prohraný a soupeř to korunoval moc povedeným závěrem.

Přišlo přesné 30…Jxh2, 31. Kxh2 – Vf2, 32. Kg1 (přesnější bylo Kh1, ale ani to nijak extra nepomůže) – Vb2, 33. Da1 – Vxg3, 34. Kf1 – Vg1 (au!), 35. Kxg1 – Dg3 a Aleš se vzdal a tím bylo uzavřeno i celé utkání, které vyhrála Orlová 5:3.
 
V tabulce 2. ligy jsme opět klesli o jednu příčku a nyní jsme tak předposlední. Na 9. místo, které zajišťuje záchranu ztrácíme dva body a před námi jsou dva souboje s přímými konkurenty z Kroměříže a v posledním kole v derby s Baníkem Havířov. Mezitím ještě odehrajeme utkání v Ostravě s momentálně druhým celkem tabulky. Čeká nás tedy nelehký, ale jistě ne nereálný úkol udržet druhou ligu na Slovanu.

Všechny partie z tohoto utkání byly vysílány online a je tak možno si je přehrát na webových stránkách Sk Slavia Orlová: http://www.sachyorlova.cz/online/2.liga_2012_13/8/tfd.htm

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události