Nezařazené

Áčko mimo červená čísla – béčko stále před Fryčovicemi

17. února vstoupily do boje dva naše týmy. Béčko v krajské soutěži přivítalo doma největšího favorita a suveréna soutěže BŠŠ Frýdek-Místek C. Na zápasové body nemohlo béčko příliš pomýšlet a tak se počítaly alespoň individuální úspěchy. Ty si připsal Radim Ovesný a Roman Červenka, kteří své partie vyhráli.

17. února vstoupily do boje dva naše týmy. Béčko v krajské soutěži přivítalo doma největšího favorita a suveréna soutěže BŠŠ Frýdek-Místek C. Na zápasové body nemohlo béčko příliš pomýšlet a tak se počítaly alespoň individuální úspěchy. Ty si připsal Radim Ovesný a Roman Červenka, kteří své partie vyhráli. Úspěch v podobě remízy s hráčem o tři sta bodů silnějším si připsal i Lumír Broskevič. Béčko však celkově prohrálo vysoko 2,5:5,5.

Jedinou pozitivní zprávou tak je fakt, že ani druhý velký konkurent v boji o záchranu Sokol Fryčovice nedokázal doma zvítězit a navíc prohrál ještě větším rozdílem (skóre může hrát velkou roli).

To co se nepovedlo rezervě zvládlo na plno áčko. To také doma bojovalo v zápase o bytí či nebytí ve druhé lize se Slavii Kroměříž B. Oběma celkům chybělo pár hráčů ze základních sestav a před začátkem zápasu tak nebylo vůbec nic jasného.

1. šachovnice Zabystrzan Pavel – Malinovský Karel
Na první desce Pavel celkem rychle nabídl remízu, kterou soupeř ještě odmítl. O několik tahů později však došlo k hromadným výměnám a sám soupeř poté o remízu zažádal. (0,5:0,5)

4. šachovnice Sojka Aleš – Kubeczka Aleš
Soupeř našeho Aleše rozehrál stejnou variantu jako se hrála v partii Nabělek – Melzer v 7. kole letošního ročníku 2. ligy. Aleš však zareagoval velmi obratně a přestože jeho pozice opticky vypadala pasivněji, tak se nic zvlášního nedělo a po několika výměnách došlo i na této šachovnici k podepsání remízy. (1:1)

5. šachovnice Langner Jakub – Šudřich Radek
Kuba rozehrál bílými zahájení klidně a zkoušel v italské získat aktivitu na dámském křídle. Zde to vedlo pouze k prostorové převaze, která se po několika výměnách vytratila a po soupeřově nabídce remízy se Jakub rozhodl příjmout. (1,5:1,5)

8. šachovnice Petřík Petr – Beran Petr
Zde se rozehrál přetažený carokann a v souboji dvou Petrů ukázal lepší přehled v tomto zahájení náš hráč. Bílý manévroval svými figurkami dosti netradičně a vše korunoval přehlédnutím figury v závěru. Výborná výhra, která nastartovala náš let za třemi body. (2,5:1,5)

6. šachovnice Kašík Miroslav – Valenčík Jozef
Zahájení jsem rozehrál dost podivně, v přípravě jsem nebyl schopen vybrat si pokračování, které budu hrát po 1. e4. Potenciální soupeři hráli všichni velmi nebezpečné a ostré systémy a všichni navíc hráli systémy naprosto odlišné. Vzhledem k horečkám, které mě trápili ještě den před utkáním jsem se rozhodl narychlo proletěl pár partií Milese, který černými hrával 1. e4 – Jc6. Soupeř reagoval tahy 2. Jc3 – Jf6, 3. d4 – e5. V této pozici se pan Kašík zamyslel a místo vynuceného pobytu mého jezdce na g8 (dxe5 s dalším f4 a e5) se rozhodl pro zahrání tahu Jf3 a rázem jsem byl ve svých schématech zatímco soupeř tápal.

V neznámých systémech se chyby dělají snadno a také se stalo. Rázem jsem dostal pozici s pěšcem navíc. Poté dokonce přišla věžová koncovka se dvěma pěšci k dobru a tu jsem dokázal vyhrát. (3,5:1,5)

2. šachovnice Karlík Vladimír – Melzer Patrik
Patrik dostal opět černé a navíc soupeře z kategorie 2300. Bodovat s takto kvalitním soupeřem se mu nepovedlo. Soupeř dostal pozici, ve které měl několik možných plánů a naopak černý měl s hledáním plánu problém. Takovéto pozice s hráčem 2300 se hrají strašně těžko a výsledkem tak byla bohužel prohra. (3,5:2,5)

7. šachovnice Kaminský Rudolf – Malčánek Jan
Ruda v pozici se dvěma věžemi a čtyřmi pěšci proti věži, dvěma figurám a jednomu pěšci takticky nabídl remízu, kterou soupeř ačkoliv nerad přijal. Na třetí desce jsme totiž měli minimálně jistou remízu zásluhou věčného šachu. (4:3)

3. šachovnice Pacl Václav – Stachoň Martin
Pan Pacl ve finální pozici zřejmě mohl zkoušet hrát na výhru (stejně jako Ruda), ale nebyl důvod si situaci komplikovat. Soupeř nemohl utéct z věčného šachu a tak okamžitě po podepsání remízy na 7. desce se na třetí opakují tahy a my vítězíme. (4,5:3,5)

Toto veledůležité vítězství nás posunulo mimo sestupové příčky, do konce soutěže však zbývají dvě kola a nás v nich nečeká vůbec nic lehkého. Tyto tři body nám však dávají šance na záchranu a já věřím, že se to podaří. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události