Nezařazené

Ostravský koník 2013 aktualizováno po skončení festivalu

Den první:
Včerejším prvním kolem odstartovaly B a C turnaje v rámci festivalu Ostravský koník. Do turnaje se zatím z řad našich hráčů zapojila pouze dvojice hráčů. Roman Červenka se přihlásil do turnaje C a v prvním kole se utkal s Hanou Churovou (1434) z Polanky nad Odrou a slavil vítězství. Partii po skončení okomentoval slovy: "Zahájení se hrálo hodně při zdi, poté však soupeřka přehlédla figuru, následně druhou a při ztrátě třetí se vzdala."

Den první:
Včerejším prvním kolem odstartovaly B a C turnaje v rámci festivalu Ostravský koník. Do turnaje se zatím z řad našich hráčů zapojila pouze dvojice hráčů. Roman Červenka se přihlásil do turnaje C a v prvním kole se utkal s Hanou Churovou (1434) z Polanky nad Odrou a slavil vítězství. Partii po skončení okomentoval slovy: "Zahájení se hrálo hodně při zdi, poté však soupeřka přehlédla figuru, následně druhou a při ztrátě třetí se vzdala."

Dalším zástupcem jsem byl v B turnaji já sám a na šestém stole, který byl přenášen online na mě čekala Tereza Beluská (1556) z Beskydské šachové školy. Soupeřku jsem znal z různých mládežnických akcí a tak jsem tušil, že mě nečeká nic jednoduchého. Po přehození tahů vznikla jedna z hlavních pozic dračí sicilské a soupeřka hrála pozici velmi přesně. V jeden moment se však zalekla a vyměnila dámy a vypadalo to, že přejde do mírné horší koncovky. O to větší překvapení přišlo o tah později. Zajímavá obět figury za dva až tři pěšce podle mého názoru nebyla korektní a postupem času jsem to dokázal. Přesto soupeřka zaslouží za partii pochvalu, na 1556 určitě nehrála. Po partii mi řekla, že nemá ráda koncovky a proto raději obětovala figuru.

Dnes turnaj B a C pokračuje druhým kolem, do akce zasáhnou dnes také další členové Slovanu Havířov. V A turnaji to bude Aleš Kubeczka a Jakub Szotkowski, uvidíme jak se bude dařit dnes. Romana Červenku čeká na 4. stole Otakar Košťál (2021) z Mariánských Hor a já se utkám na šestém stole B turnaje s Kateřinou Skočkovou.

Den druhý:
Ve druhém dni začal i nejsledovanější open festivalu a to turnaj A, do toho zasáhla dvojice našich hráčů. Jakuba Szotkowského čekal na pátém stole FM Jiří Kočiščák (2424) a výsledkem byla ostrá pozice, ze které lépe vybruslil favorit zápasu. To na Aleše Kubeczku čekal také hráč s titulem FM, Boris Furman (2223) z Ruska však na Aleše recept nenašel a partie skončila remízou.
Turnaje B a C pokračovaly druhým kolem, v béčku jsem po celou dobu partie měl časový i poziční náskok nad soupeřkou, ale ve 36. tahu jsem tak dlouho počítal vítěznou kombinaci až jsem spadnul na čas, i takové jsou šachy. Úspěšně vzdoroval v turnaji veteránů Roman Červenka, který v pohodě udržel na uzdě Otakara Košťála (2021) a v pohodě partii zremizoval ve věžové koncovce. Úspěšnost auta Siwek, Omasta, Červenka, Valenčík zachraňovali hosté z Šenova. Jak Tonda Siwek, tak i Dušan Omasta své partie zvládli. Tonda má dva body a dnes si zahraje s mou soupeřkou z druhého kola, Dušan má bod a půl a dnes bude čelit elově silnějšímu soupeři.


Valenčík – Skočková po 33…Dc5
V této pozici jsem ještě našel zajímavý trik 34. Vd5, soupeřka reagovala správně 34…Db6 a po 35. V5d2 se vrátila zpět 35…Dc5. Zde jsem mohl opakovat tahy, ale rozhodl jsem se správně pokračovat. Ze svých pěti minut jsem asi tři nechal na tahu 36. Jd5, který by však po 36…Sd3 znamenal okamžitou prohru.
Po této variantě jsem znejistěl, chytl věž z d1 a chtěl zahrát 36. Vg1 (samozřejmě by přišlo Dxg1) a tak jsem ještě rychle ruku zadržel a postavil věž na e1 a právě s tímto tahem jsem překročil čas. Hrály se ještě další tři tahy (soupeřka nereagovala na pád praporku), ale vše vyřešil rozhodčí Láďa Palovský a správně prohlásil partii za ukončenou.

Den třetí:
Včera se hráčům Slovanu celkem dařilo, v A turnaji si připsal velmi cennou výhru černými Aleš Kubeczka, který porazil Martina Veselého (2178) a má tak na svém kontě bod a půl ze dvou možných. Také Jakub Szotkowski zabodoval naplno, když si poradil černými s Markem Matyášem (2004).
V turnaji B jsem se pořádně natrápil s frýdeckým talentem Matějem Kuchařem (1587), rozehráli jsme dračí sicilskou a přestože jsem získal iniciativu, tak jsem se v útoku přepočítal a soupeř mohl obětovaný materiál přijmout a zřejmě by se ubránil. Naštěstí pro mě přehlédl mezitah a partii prohrál. V béčku se zatím velmi dobře daří našim známým z Šenova, Tonda Siwek má plný počet bodů a dnes vyzve na první desce Bohumila Borovičku. Dušan Omasta sice už dvakrát remizoval, ale včerejší dělba bodů s Drahomírem Tylečkem (1916) se dá považovat za úspěch. Právě s Dušanem se dnes utkám na 12. stole.
V céčku bojuje Roman Červenka, který včera nestačil na Cyrila Papána (2027) když v těžké pozici překročil čas. Romana dnes čeká na 11. stole Zdeněk Chmela (1770).

Den čtvrtý:
Také čtvrtý den byl pro barvy Slovanu relativně úspěšný. V áčku vybojoval cennou remízu s IM Jaworskim (2286) Aleš Kubeczka, který tak stále zůstává neporažen a má na svém kontě dva body ze tří možných. Na dva body se vytáhl i Jakub Szotkowski, který porazil ruského FM Borise Furmana (2223). Na prvního máje má áčko na programu dvojkolo a tak uvidíme, jak si oba naši zástupci povedou. V áčku se také daří Pavlu Zabystrzanovi, který po výhře ve třetím kole má již 2,5 bodů.
V béčku na mě čekal spolujezdec z auta Dušan Omasta, který v zahájení jedním tahem ztratil jednoho a následně i druhého pěšce a toho se mi podařilo realizovat v pěšcové koncovce. V béčku zůstává neporažen Tonda Siwek, který na první desce remizoval s prvním nasazeným Bohumilem Borovičkou (1996). V B turnaji má plný počet bodů již jen dvojice hráčů Pavel Hlubina a Pavel Byma, ti si to dnes také rozdají ve vzájemném souboji na první desce.
V turnaji C nevyšla partie Romanovi, který měl hratelného soupeře, ale přehlédl věž a bylo po partii. Dnes by si tak měl napravit reputaci v souboji s Milanem Heričem (1633), snad na něj nedopadne únava, dopoledne totiž bojuje v Českém Těšíně na Prvomájovém rapidu, který pořádá Láďa Langner.
 
Den pátý:
Turnaj A měl v pátém dni na programu dvoukolo a dohnal tak oba zbylé turnaje v počtu kol. Jakub Szotkowski po ranním neúspěchu s IM Doležalem (2358) si připsal odpolední výhru s Pavlem Kufou (2214) a se svými třemi body je momentálně na 25. místě, což je o patnáct míst lepší než jeho nasazení. Druhý zástupce Aleš Kubeczka potvrzuje, že se mu v Ostravě pravidelně daří. Po dvou stříbrech v turnaji B letos startuje mezi elitou a daří se mu skvěle. Ráno si poradil s Vladimírem Potomákem (2187) a odpoledně porazil i FM Jiřího Kočiščáka (2424). Performace 2500 mluví za vše a po pěti kolech je z toho průběžná třetí příčka.
V béčku jsem měl černé s Milanem Baloghem (1847) a ten měl sice centralizovaného jezdce na d4, ale chudák oř neměl žádné pole, na které mohl skočit a tak po napadení pěšcem musela přijít oběť figury za dva pěšce. Následně však přišla ještě jedna chyba a bylo po partii. V béčku se včera nedařilo ani jednomu z nám známých Šenováků. Jak Tonda Siwek, tak i Dušan Omasta své partie prohráli a dnes tedy budou bojovat o nápravu.
V turnaji veteránů si po dvou porážkách napravil bodový zisk Roman Červenka, když k vyhrál s Milanem Heričem (1633) a dnes bude hrát černými s Ladislavem Gavroňem (1726) a šance na bod tak je i dnes.

Včera se také odehrál Prvomájový turnaj v Českém Těšíně, kde měl Slovan své zastoupení. Hned sedm hráčů z celkových 59 bylo z našeho oddílu a nejlépe dopadl Patrik Melzer, který získal 5,5 bodů. Na pěti bodech skončili Roman Červenka a Jakub Langner. Přesně padesát procent vybojoval FM Václav Pacl. Čtyři body uhrál Petr Melzer, tři měl Adolf Wertheim a na dvou bodech skončil nejmladší člen výpravy Adam Neděla, který měl turnaj jako přípravu na víkendové MČR do osmi let, které se odehraje ve Vyškově. Celý turnaj ovládl GM Petr Velička před FM Jaroslavem Sobkem a jedničkou našeho áčka IM Láďou Langnerem. Bramborová medaile zbyla na tatínka našeho Adama IM Vlastimila Nedělu.

Den šestý:

Festival Ostravský koník včera ukončil svou druhou třetinu a blíží se nám nejdůležitější část turnajů, ve které se bude rozhodovat o vítězích a poražených. V A turnaji se v šestém kole nepovedlo bodovat ani jednomu z našich zástupců. Aleš Kubeczka prohrál na třetím stole černými s IM Romanem Khaetskym z Ukrajiny. Jakub Szotkowski měl také černé a ani on nestačil na soupeře s titulem mezinárodního mistra, nad jeho síly byl IM Miroslaw Jaworski (2286). Oba jsou však na tom stále velmi dobře.
V béčku se mi podařilo několika tahovou kombinací obrat Michala Nisztuka o pěšce a následně v již vyhrané pozici soupeř nedokázal pokrýt matové hrozby po bílých polích. Opět se však nejednalo o jednoduchou partii.
Do formy se nám dostává Roman Červenka, který si ve veteránském turnaji poradil s Ladislavem Gavroněm (1726) a dnes se utká už na pátém stole s Bohumilem Jarošem (2025).
Máme před sebou důležitá tři kola a tak se snad všem hráčům bude dařit podle představ a získáme ještě nějaké body do konečného zúčtování. Dnes večer (tj. pátek) se také koná turnaj v holanďanech a zítra od 9:00 je na programu turnaj mládeže, kde bude mít Slovan také své zastoupení.

 
Den sedmý a osmý:
Sumář sedmého a osmého dne přináším výjimečně najednou, v sobotu dopoledne byl totiž v plánu turnaj mládeže v rapid šachu a společně se sedmi svěřenci jsem se vydal směr hrací sál nečekaně už na devátou ranní. Nejvíce bodů z mládežníků měli Jirka a Filip Nezvalovi, kteří po bojovné remíze v posledním kole získali každý 3,5 bodů. Celkové výsledky jsou zde.
Nyní už zpět k hlavním turnajům festivalu. V áčku získal Aleš Kubcezka v sedmém kole remízu s mladým talentem Nguyenem Thai Dai Vanem (2132) a v následném osmém kole bohužel nestačil na nám známého FM Pavla Zabystrzana (2308) a má tak 4,5 bodů z osmi. Dařilo se však Jakubovi Szotkowskému, který si poradil jak s Vladimírem Potomákem (2187), tak i Martinem Veselým (2178).
V béčku jsem v sedmém kole remizoval s Tomášem Hanákem (1646), který si pro remízu šel od začátku partie výměnami a nebyl důvod riskovat v naprosto rovné pozici, kdy soupeř nemá jedinou slabinu. V osmém kole se mi podařila na jedničku partie s Josefem Blechou (1889), kterému se nevyplatilo nedodržování základních zásad zahájení.
V turnaji veteránů podepsal Roman Červenka dvě remízy, nejdříve s Bohumilem Jarošem (2025) a následně i s Václavem Lexou (1893) a dnes tak bude bojovat o další body s Jiřím Špálou.

Den devátý:
V závěrečném devátém kole se nepodařilo využít slušnou pozici Aleši Kubeczkovi, který tak zakončil jinak skvělý turnaj malou rošádou a skončil s padesáti procenty na 28. místě a připsal přes pětatřicet bodů na elo. Jednu z nejdelších partií kola odehrál Jakub Szotkowski, který nakonec nestačil na IM Vladimira Kutynece z Ruska a skončil s pěti body a připsal přes pětadvacet bodů.
V turnaji B jsem rychlou remízou s Drahomírem Tylečkem jistil celkové umístění v cenách, vzhledem k dobrým výsledkům konkurentů jsem udržel bronzovou příčku a celkově jsem tak s turnajem spokojen.
Ve veteránech zakončil Roman Červenka turnaj remízou a i on získal body na elo, celkově mu pět bodů stačilo na 17. příčku.
Souhrnný článek o turnaji na nss.cz je k nahlédnutí zde.

oficiální web s online přenosem: ostravskykonik.cz/
výsledky A turnaje: www.chess-results.com/tnr99283.aspx
výsledky B turnaje: www.chess-results.com/tnr99284.aspx
výsledky C turnaje: www.chess-results.com/tnr99285.aspx
článek na nss.cz po 3. dni: www.nss.cz/ostartoval-ostravsky-konik-2013
článek na nss.cz po konci turnaje: www.nss.cz/z-nasich-nejlepe-bronzovy-im-radoslav-dolezal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události