Nezařazené

Úvod se nevydařil – 1. kolo 2. ligy F

Druhá liga odstartovala 9. září zápasem s Českým Těšínem. V našem týmu nastaly hned tři změny: chybí hráči Orlové Pavel Zabystrzan a Martin Sieber, přibyl Kacper Polok. Osobně mě angažování mladého polského šachisty velmi potěšilo, protože bez něj bych byl nejmladším hráčem základní sestavy já.

Druhá liga odstartovala 9. září zápasem s Českým Těšínem. V našem týmu nastaly hned tři změny: chybí hráči Orlové Pavel Zabystrzan a Martin Sieber, přibyl Kacper Polok. Osobně mě angažování mladého polského šachisty velmi potěšilo, protože bez něj bych byl nejmladším hráčem základní sestavy já. A představa „čtyřicetiletého bažanta“ je poněkud úsměvná… Jinak řečeno Slovan bude v letošní sezóně sázet na zkušenost.

Úvodní kolo jsme hráli v těšínské kavárně Avion. Krásné prostředí a pro nás čest, že jsme byli prvními hosty. Utkání proběhlo ve velmi přátelské atmosféře. Jak by také ne, když jsme třeba Ladislavem a Jakubem Langnerem řadu let hráli v jednom týmu. Jedinou chybou bylo, že se tentokrát hrálo o body…

Nutno říci, že blíž k nim  měli od počátku domácí, kteří vedli už 3:0. Rudolf Kaminský prohrál s Jakubem Langnerem, Kacper Polok s Eneaszem Wiewiorou a já s Karlem Miturou. Moje prohra byla ostudná. Nechám si dámu na diagonále se soupeřovým střelcem v přesvědčení, že soupeřův jezdec, který obě figurky clonil, stejně nemá kam skočit. A hned po tahu vidím, že má. Skočí, získá pěšce a zkazí mi rošádu… I tak se ještě dlouho hrálo, vznikla zajímavá pozice plná taktiky. Měl jsem tam nějaké šance, ale bohužel je nedokázal využít. 

Klobouk dolů před týmem, že se nenechal deprimovat a hrál dál koncentrovaně. To jsou ty zkušenosti, které hrají a budou hrát pro nás! Václav Pacl remizoval s Markem Kawulokem, Petr Beran porazil Igora Stonawského a Miroslaw Jaworski Magdalénu Miturovou. „Aktivní král se v koncovce počítá, ale nic se nemá přehánět. Může se stát, že skončí v matové síti,“ okomentoval svou partii lakonicky Petr Beran. 

Rudolf Mesiarik remizoval s Václavem Miturou a říká: „Utkání jsme hráli velmi špatně. Proti Třinci se musíme hodně zlepšit a bude to mnohem těžší. Jsem velmi zklamaný, že jsem partii nevyhrál.“

Na první šachovnici se potkali dlouholetí spoluhráči, mezinárodní mistři Vlastimil Neděla a Ladislav Langner. Ti dva se už těžko něčím překvapí. Náš hráč se pokusil, ale nevyplatilo se. „Poprvé jsem zkusil nové zahájení a nezahrál jsem to přesně. I tak jsem prohrál slušnou pozici, a to kvůli časovce. Beru ji jako daň za nový pokus. Ale rozhodně to nevnímám jako katastrofu,“ hodnotí Vlastimil Neděla. 

Český Těšín – Slovan Havířov 5:3. Miroslav Jaworski a Petr Beran 1, Václav Pacl a Rudolf Mesiarik 0,5.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události