Nezařazené

Ostravský koník 2009 – zakončen

Ostravský koník 2009 zahájen
2. 5. byly zahájeny oba hlavní otevřené turnaje (fide i národní). Ve fide turnaji hraje moje maličkost (Jozef Valenčík) a dále hráč hostující za naše áčko Tonda Siwek. V turnaji „B“ hraje Dušan Omasta, Roman Červenka, Patrik a Petr Melzerovi, Marek Týn a náš budoucí hráč (prozatím hráč Slavie Havířov) Jaromír Krupanský.

Tento článek bude průběžně po každém kole aktualizován.
Samozřejmě partie ostatních nemůžu příliš sledovat a tak případné poznatky o svých zápasech pište pod článek do komentářů

Ostravský koník 2009 zahájen
2. 5. byly zahájeny oba hlavní otevřené turnaje (fide i národní). Ve fide turnaji hraje moje maličkost (Jozef Valenčík) a dále hráč hostující za naše áčko Tonda Siwek. V turnaji „B“ hraje Dušan Omasta, Roman Červenka, Patrik a Petr Melzerovi, Marek Týn a náš budoucí hráč (prozatím hráč Slavie Havířov) Jaromír Krupanský.

Tento článek bude průběžně po každém kole aktualizován.
Samozřejmě partie ostatních nemůžu příliš sledovat a tak případné poznatky o svých zápasech pište pod článek do komentářů

1. kolo – Národní open
Roman Červenka a Jarda Krupanský se společně utkali hned v prvním kole, překvapivě byl Roman totálně prohraný, figura méně a žádná kompenzace. Roman však po chybě soupeře dosáhl věčného šachu. Dušan Omasta hrál s klukem z Frýdku-Místku a to může být vždy ošemetný zápas. Dušan však zkušeně soupeře udolal. Petr Melzer se dostal na 4. šachovnici, tam bohužel nestačil na Martina Sobka (1967). Patrik Melzer udržel svého elově silnějšího soupeře (1776) a připsal si půl bodu. Marek Týn bohužel docela brzo potratil figuru a se silnějším soupeřem prohrál (1943).
1. kolo – Fide open
Ve fide openu jsem se jako nasazený hráč číslo 98 ze 101 hráčů jasným outsiderem. Moje národní elo je dokonce nejmenší ze všech účastníků (výhoda pro mě:)) V prvním kole jsem vyfasoval p. Hladíka (2170) měl jsem dost těžkou pozici, kterou jsem ale zvládl a po přechodu do koncovky nestejných střelců s pěšcem méně už remízu nebylo tak těžké udržet. Tonda Siwek údajně po tuhém boji podlehl svému soupeři (IM Ganaus 2235

2.kolo – Národní open
Dušan Omasta prohrál svou partii až v koncovce, kde soupeři (1897) nechal jednotahově figuru. Roman Červenka celkem rychle porazil svého soupeře a připsal si důležitý bod (1723). 
Jarda Krupanský potom co nechal stát centrálního pěšce, zachránil pozici sérii výměn a po dobrání pěšce zpět se dohodl na remíze (1812). Petr Melzer udolal svého soupeře (1536). Patrik Melzer se dohodl na remíze s Lukášem Chrostkem (1702). Marek Týn taktéž svého soupeře přelstil a připsal si celý bod (1408)
2.kolo – Fide open
Tonda Siwek po těžkém boji nakonec porazil svého soupeře (závěr partie jsem neviděl) a připsal si cenný skalp (2124). Já jsem postupně vyrovnával hru, až do momentu kdy jsem se chystal zahrát tah, který otevíral mou hru tak soupeři (2273) zazvonil telefon. 

3.kolo – Národní open
V národním openu došlo k rodinnému derby Melzerů. Patrik svého otce dokázal porazit po těžkém boji v koncovce. Dále Roman Červenka zkušeně udolal svého soupeře (1768). Dušan Omasta porazil svého sebevědomého soupeře bez větších problémů (1425). Jarda Krupanský si připsal další cenný skalp, když remizoval s Třetinou (1796). Marek Týn údajně zvládl domácí přípravu a jednoznačně porazil svého zkušeného soupeře (1962). 
3.kolo – Fide open
Tonda Siwek nedokázal udržet velice těžkou koncovku se svým soupeřem (2182) a podlehl mu. Já jsem se utkal s FM Jaroslavem Čempelem (2298), od začátku jsem stal poněkud pasivně, podařilo se mi soupeřův útok odrazit, ale přesto koordinace všech soupeřových figur mu přineslo výhodnou koncovku, kterou před koncem časové tísně převedl v celý bod. 

4.kolo – Národní open
Roman Červenka získal ve své partii slušný útok a partii dovedl do zdárného konce (1731). Dušan Omasta porazil svého zkušeného soupeře (1936), soupeř stál krásně a najednou z ničeho nic byl o nějakou tu figurku kratší. Marek Týn udržel remízu ve věžové koncovce se silným soupeřem (1837). Jarda Krupanský uspěl v pěšcové koncovce a připsal si hodně cennou výhru (1765). Patrik Melzer bohužel neuspěl v těžké partii a postupně doplatil na slabost pole d5 (1812). Petr Melzer zvítězil na čas v lepší pozici (1485). 
4.kolo – Fide open
Tonda Siwek bohužel prohrál koncovku (V+2xS a 6 pěšců proti V+2xS a 7 pěšců), soupeř byl však kvalitní (2085). Já jsem chtěl až moc vyhrát a místo klidné hry, kde soupeř v podstatě neměl žádný dobrý plán jsem se rozhodl hrát na výhru a to dopadlo špatnou, neperspektivní koncovkou, kterou soupeř (2196) zahrál výborně.

5. kolo – Národní open
V národním openu se začíná vyjasňovat zda budeme mít šance na nějakou ty cenu. Zatím to vypadá velice nadějně. Marek Týn ztratil pěšce a přesto udržel remízu. Patrik Melzer ztratil pěšce a získal neperspektivní hrou partii prohrál. Petr Melzer získal materiál, který postupně uplatnil k výhře. Dušan Omasta remizoval, když v některých momentech to vypadalo se soupeřových králem opravdu nemile. Roman Červenka bojovně obětoval figuru, bohužel žádný mat nevykouzlil, byl mu navracen materiál a čekala ho těžká koncovka, kterou ale zvládl na jedničku. Remíza na 4. šachovnici se cení. Bojovníkem kola se stal Jarda Krupanský, jeho partie se hrála dobrých 5 hodin. Když oběma borcům zůstalo něco kolem dvou minut, dohodli se na remíze.
5. kolo – Fide open                                                                         
Tonda Siwek okusil poprvé jaké je to být v zápase favoritem. Tuto roli jednoznačně potvrdil a vyhrál. Já jsem odehrál nejhorší partii na turnaji (doufám, že žádnou další už nevypotím). Hra bez nápadu, myšlenky zahrání dvou naprosto nesmyslných tahů, mě obrala o dobrou pozici. V časovce jsem navíc neviděl šanci na zdramatizování koncovky a dost zbytečně jsem prohrál.

6.kolo – Národní open
Roman Červenka udržel koncovku, která hodně zaváněla prohrou. Dušan Omasta nechal v zahájení figuru, přesto však soupeř nehrál nejlépe a partie skončila na minutě v koncovce, K+V proti K soupeř nestihl zmatovat, takže remíza. Petr Melzer měl jednoznačně remízu, možná trošku lepší koncovku, bohužel nepřesnými tahy koncovku prohrál. Patrik Melzer vyhrál celkem rychle. Jarda Krupanský hraje hodně povedený turnaj. Zatím neprohrál a včera remizoval hodně složitou koncovku bez kvality. Marek Týn přesvědčivě vyhrál.
6.kolo – Fide open
Tonda Siwek celkem bez problému remizoval. Já jsem prohodil tahy v zahájení a dostal se do špatné pozice, vyvrcholením byla moje jedno tahová ztráta kvality, soupeř však pěšci tahal tak blbě, že málem vlezl do matové sítě. Bohužel našel jediné správné pokračování a udolal mě.



 
V národním openu se nakonec nejlepším hráčem stal Roman Červenka, bohužel prohra v posledním kole mu nepřinesla lepší pozici. I tak je jeho výkon výborný. Jarda Krupanský procházel celým turnajem bez prohry, až v posledním kole bohužel prohrál. Dušan Omasta hrál do 6. kola kvalitní šachy, poté nějak odešla vůle po výsledku a zbylé 3 partie prohrál. Patrik Melzer odehrál kvalitní turnaj, škoda nenastoupení k 8. kolu mohl bojovat o cenu do 1700 elo. Petr Melzer měl střídavé výsledky, ale celkově na turnaji asi příliš neztratil. Marek Týn bojoval, po 8. kole vedl kategorii do 1700 elo, bohužel poslední kolo prohrál a skončil v této kategorii 3.
Ve fide Tonda Siwek získával cenné půlky s kvalitními hráči a prokázal své kvality. Já jsem se druhou polovinou turnaje doslova protrápil. Od 6. kola chyběla v partiích myšlenka, soustředěnost, chuť vyhrát. Snad zkušenosti uplatníme příští rok v soutěžích.
 











Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události