Nezařazené

2. liga F, Slovan Havířov – Dolní Benešov 5:3

Tuto neděli se naše áčko poprvé porvalo o druholigové body na domácích šachovnicích. Nastoupili jsme téměř v kompletní sestavě, chyběl jenom Jakub Szotkowski kvůli reprezentačnímu soustředění mládeže. Našim soupeřem bylo áčko Dolního Benešova, které s průměrem 2123 bylo nasazené jenom o jedno místo za námi.

Tuto neděli se naše áčko poprvé porvalo o druholigové body na domácích šachovnicích. Nastoupili jsme téměř v kompletní sestavě, chyběl jenom Jakub Szotkowski kvůli reprezentačnímu soustředění mládeže. Našim soupeřem bylo áčko Dolního Benešova, které s průměrem 2123 bylo nasazené jenom o jedno místo za námi.

Jako první skončila partie na 7. šachovnici mezi Rudou Kaminským a Mirkem Suchánkem. Ruda rozehrál bílými šipku a ze zahájení sice nic nezískal, ale také nic neriskoval a partie skončila rychlou remízou. Mezi tím na osmičce Petr Beran získal velkou výhodu a okomentoval to slovy:

"Kouknul jsem do kalendáře, zdali již nejsou Vánoce, neboť mi soupeř hned v zahájení daroval dva pěšce za nic. Následně jsem to hrál až příliš opatrně ve snaze nepustit soupeře k protihře nebo nevyrobit hrubku."

Zápas tedy pokračoval dál za stavu 0,5:0,5 a výhodou na naší straně na 8. desce. Jako další skončila partie na druhém stole, kde zopakoval tahy Pavel Zabystrzan s dolnobenešovským Rákusem v pozici, kde stál bílý zřejmě o něco lépe. První rezultativní výsledek zaznamenal symbolicky na první desce hrající Láďa Langner, když si poradil v ostré partii s Tadeášem Kriebelem. Zajímavostí byla možnost v zahájení, kterou oba hráči přehlédli:


Přišlo 5. Jc3, místo toho však mohlo přijít: 5. dxe5 – Jxe5 (dxe5, 6. Dd5), 6. Jxe5 – dxe5, 7. Dh5
Podobnou pozici měl na 3. desce Václav Pacl (1. e4 – e5, 2. Sc4 – Se7, 3. Dh5)

Vedeme 2:1 a na osmičce jsme vyhraní. Já mám na šachovnici remízu a vedle mě Jakub Szotkowski hraje pozici s nestejnými střelci, kterou neprohraje, usuzuji tedy, že po 3 nabídkách soupeře, tentokrát o remízu požádám já a ta byla přijata. V průběhu partie jsem svůj tlak mohl zvýšit tahem 32…Va4, ale místo toho jsem zahrál slabší Sb6, viz. diagram:


Viděl jsem v časovce bludy s tím, že b pěšec půjde nebezpečně daleko a tak jsem se rozhodl ho blokovat s tím, že soupeř nemá žádný lepší tah a já budu moci zahrát Va4 v dalším tahu. Přehlédl jsem však odpověď soupeře Dd3 s napadením slabého pěšce b5.

Ihned po mé remíze vyhrává partii i Petr Beran, i když si v závěru musel dávat ještě pozor:


Petr zahrál správné 54…Vc5+, po nabízejícím se Va2 by přišlo Ve8+ – Kh7, Vh8 mat

Stačí nám tedy 1 bod ze tří šachovnic, Aleš Kubeczka přežil silný tlak soupeře a dostává na šachovnici nestejné střelce, které remizuje, přikládám jeho komentář k partii:

"Podařilo se mi černými bez problémů vyrovnat a nabídl jsem remízu. Soupeř odmítl a zkoušel pozici komplikovat. Což vedlo k mým velkým problémům s časem – bohužel v době, kdy bylo třeba hodně počítat, jsem tahy spíše odhadoval. A soupeř toho mohl využít.


Věděl jsem, že až bude věž na sedmé řadě, musím si hlídat vazbu. Vůbec jsem si ale neuvědomil, že tu vazbu musím hlídat i s věží na a1. Po 33…Ke7? mohl soupeř dát pěkný hák 34.Sxg6! a pravděpodobně by vyhrál. Naštěstí to neviděl, stejně jako já…


Soupeř pak nepříjemně tlačil a hrozil postupem pěšců. Kritická pro mě byla pozice po 42. Kc1. Zvažoval jsem Sxf4, Vxd2 i Va7. Nakonec jsem zvolil třetí možnost s tím, že budu pozici držet. Fritzovi se ten tah nelíbí a nabízí variantu 42…Sxf4!? 43.Sxf4 Jxf4 44.bxc5 Je2+ 45.Kd1 Jc3+ 46.Ke1 d3 a údajně dokonce vyhrává černý. Jenže po nějakém 47.Sf3 d2+ 48.Kf1 Va1+ 49.Kg2  d1D 50.Sxd1 Jxd1 51.cxb6 se naopak můžu rovnou vzdát… Stalo se 42…Va7 43.Sc6 Sd8 44.bxc5 Va4 a nyní by bylo nepříjemné 45.cxb6!? Sxb6 46.Kb2 Vxc4, o remízu bych musel dál tvrdě bojovat. Po 45.Sd5 Jxc5 už jsem byl z nejhoršího venku."

Jakub Langner za stavu 4:2 nabízí remízu v remízové koncovce nestejných střelců, kterou soupeř přijal a my vyhráli. Posledním bojovníkem zůstává pan Václav Pacl, který se se soupeřem za rozhodnutého stavu dohodne na remíze. Celkově tedy vítězství 5:3 a první druholigové body jsou doma.

Partie jsou přiloženy pod článkem a fotky Petra v galerii. Chci ještě jednou poděkovat všem hráčům za předvedené výkony a ukázkovou bojovnost! Jen tak dál. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nadcházející události